perjantai 27. huhtikuuta 2018

Poronkäristystä ja pohdintaa poronlihan eettisyydestä

Hei!

Meidän perheen suurta herkkua (kyllä, jopa tyttären) on poronkäristys. Olen ostanut sitä vuosia entisen kollegani kautta inarilaiselta poromieheltä. Se on aina yhtä hyvää ja kallista.

Tovi sitten eräs ystävä mainitsi, että hänen kautta olisi mahdollista saada ruotsalaista käristyslihaa. Hinta oli äärimmäisen houkutteleva. Päädyin lopulta tilaamaan lihaa viisi kiloa. Tätä ostopäätöstä edelsi eettinen pohdinta ruuan alkuperästä.

https://arkipaskaruokaa.blogspot.fi/
Käsivarren porot. Kuva lainattu täältä.

Suosin ruuassa kotimaista. Varsinkin lihassa. Tämän takia jouduin käymään dialogin itseni kanssa ruotsalaisen poronlihan ostamisen suhteen. Lopulta päädyin ostamaan ruotsalaista, koska
 • se poro on voinut laiduntaa myös Suomessa
 • ruotsalaisen poron laitumella syömä jäkälä tuskin eroaa suomalaisen kaverin vastaavasta
 • suomalainen poro on voinut laiduntaa Venäjällä, joka ei myöskään ole sitten enää täysin kotimainen.
Jep. Ei täysin toimiva logiikka. Mutta kuinka eettistä poronliha on? Toisaalla poronlihaa mainostetaan eettiseksi valinnaksi, koska se laiduntaa vapaana luonnossa ja syö sieltä useita satoja eri kasveja. Mitä mieltä sinä olet? Onko poronliha parempi valinta kuin esim. naudanliha? Tämän pohdinnan tueksi linkkaan WWF:n lihaoppaan. Siellä todetaan seuraavaa poronlihasta:
"Lihaoppaan ensimmäisessä versiossa ei ole pystytty arvioimaan poronlihaa, sillä sen tuotannosta ja sen ympäristövaikutuksista tarvitaan lisää tietoa."
Yleensä ottaen lihaoppaan viesti on "Vähemmän ja parempaa". Tätä yritän kyllä itsekin noudattaa. Rehellisesti sanottuna se on hankalaa, kun kotona on näitä nirppanokkia, ja kyllä sitä itseltäkin puuttuu jonkun verran rohkeutta kokeilla puhtaita kasvisruokia. Sosekeitot ja juurespihvit on kyllä hyvinkin tuttuja.
https://arkipaskaruokaa.blogspot.fi/
Poronkäristys
Poronkäristys:
paista jäinen käristysliha runsaassa voissa
mausta suolalla ja pippurilla
hauduta pienessä vesitilkassa


Tarjoile poronkäristys perunamuusin ja puolukkahillon kanssa. Toki myös salaatti, punajuuret, suolakurkut kelpaavat. Sinä päätät. Me ei syöty puolukkahillolla, kun emme saaneet purkkia auki. 😀 Hyvää ruokahalua!

11 kommenttia:

 1. Poronkäristystä ei ole kyllä aikoihin tullut syötyä ja itse en ole koskaan sitä tehnytkään..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos vaan tykkäät poronkäristyksestä, mars kaupan pakastealtaalle, ja kokkaamaan. :) On todella helppo ruoka tehdä.

   Poista
 2. (Tässä kommentissa kerron salaisuuden jota ei useinkaan haluta sanoa ääneen lihan ostajalle.)
  Poronliha on kyllä minun mielestäni ainakin huippu-eettistä kunhan tiedät missä päin poronhoitoaluetta poro on laiduntanut. Maalla ei ole niinkään väliä kun kyseessä on poronliha sillä Lapissa valtioidenrajat ovat veteen piirrettyjä. Mutta:
  Saamelaisalueiden poronhoito välttelee pellettiruokintaa ja turhia eläimien aitauksissa pitoa. Se siis pyrkii pastorialismiin=nomadismiin. Sen sijaan suomalainen sekä Ruotsin Tornionjokilaakson poronhoito-malli (kuulun itse jälkimmäisenä mainittuun alueeseen) on melkein kokonaan paikallaan pysyvää poronhoitoa joka lähenee vuosi vuodelta enemmän farmari-maataloutta. Eli porot ovat suurimman osan vuodesta aidattuna ja syövät koko tämän ajan pellettejä, joka on erittäin väärin poroa kohtaan. Jotta poro voisi fyysisesti sekä henkisesti hyvin sen kuuluu vaeltaa luonnonkierron mukana. Vaikka puhun vastoin omaa etuani nyt, niin on kai sanomatta selvää mitä kannattaa suosia kun on poronlihaa ostamassa.
  Toki pellettiruokintaa on jouduttu nyt käyttämään ilmastonmuutoksen takia KOKO poronhoitoalueella (eli kaikissa maissa) se johtaa siihen että poronlihasta lähtee riistan maku pois. Myös eläinten elinikä lyhenee tämän seurauksena, sillä pelletit kuluttavat hampaita ja eläin täytyy lopettaa sen takia tavallista nuorempana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  2. Kiitos Marielle kommentista. Näitä asioita minäkin olen pohtinut ja vähän samankaltaisessa käsityksessä olen ollut. Pitää jatkossa kiinnittää vielä enemmän huomiota siihen, miten se poro asuu ja elää.

   Poista
 3. Poronlihaa tulee syötyä ihan todella harvoin, itse en ole koskaan tehnyt, mutta töissä joskus ainakin riistakeittoa tarjolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riistakeittona on tullut itsellä tehtyä joskus Lapin ukon keittoa. Pitänee kaivella resepti netistä, ja testata uudelleen.

   Poista
 4. Poronkäristys on kyllä hyvää! Itse en ole tehnyt, mutta isäni tekemä on kyllä herkullista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eli ei muuta kuin toiveruokaa esittämään isälle. :)

   Poista
 5. Koska en asu suomessa tulee minun ostettua poron lihaa todella harvoin (suomessa ollessa kyllä) sillä rakastan poron käristystä. Sinun tekemä käristys näyttää herkulliselle. Uskon poron lihan olevan eettisempi vaihtoehto kuin naudanliha. Marielle Sunnan kommentti oli kyllä silmät avaava, joten tästä lähtien kiinnitän huomiota noihin seikkoihin myös ennen kuin ostan poronlihaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Ulkosuomalaisena varmaan tuleekin joku kaipuu koti-Suomen ruokiin. Itselle Mariellen kommentti oli myös silmät avaava, vaikka osittaista tietoa jo olikin ennestään.

   Poista

Kiitos, kun olet yhteydessä minuun!