Tein ensimmäistä kertaa eläissäni jauhemaksasta kastikkeen. Lähi-Prismassa oli jauhemaksaa 30 prosentin alennuksessa. Maksa ja muut sisäelimet ovat muutenkin edullista ruokaa, ja tuo ale teki ruuan vielä edullisemmaksi.
Alkuperäisen reseptin löysin Yhteishyvästä. Minulla ei ole basilikaa erikseen kuivattuna, joten korvasin alkuperäisestä ohjeesta poiketen basilikan pitsamausteella. Tulisen sinapin sijasta käytin Kotisinappia. Myös ruuanvalmistuskerma korvautui kuohukermalla. :) Ruoka syödään tuppipottujen eli kuorineen keitettyjen perunoiden kanssa.
Jauhemaksakastike |
400 g jauhettua naudanmaksaa
3 dl vettä
2 dl kuohukermaa
1 sipuli
voita paistamiseen
1 rkl vehnäjauhoja suurustukseen
sinappia
pitsamaustetta
meiramia
Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota se voissa. Lisää maksa. Paistaessa jauhelihaa, hienonna maksa muruiksi lastalla, ettei se jää ikäviksi "klönteiksi". Lisää vesi ja kerman sekaan sekoitettu vehnäjauho kypsän maksamurun sekaan. Sekoita hyvin ja lisää mausteet makusi mukaan. Laitoin sinappia reilun ruokalusikallisen verran ja pitsamaustetta aika lailla samna verran. Meiramia lisäsin noin teelusikallisen.
Arjen helpottamiseksi tein tämän ruuan jo aamulla valmiiksi. Latasin tuppipotut keitinveteen odottamaan. Annoin lapsille ohjeen laittaa vesi kiehumaan tiettyyn aikaan, jotta ehtivät syödä ennen treenejä. Tämä oli kyllä kätevää. Molemmat ehtivät syödä kunnon ruuan ennen treeneihin lähtöä. 👊
Perheen arvio:
tyttö: YÖK
poika: yök
mies: ihan ok
minä: <3<3<3
Mitä sinä pidät maksasta?
Jauhemaksakastike ja peruna, edullista, simppeliä ja hyvää. Vieläkin muista tuon yhtenä lemppareistani ala-asteen kouluruokailuista.
VastaaPoistaEi muuta kuin sitten testaamaan! Saat sitten pikkuneidinkin totuttaa maksan makuun. :)
PoistaJauhemaksapihvit oli ihan kauhis koulussa ja varmaan se mielessä ei itse tulisi tuotteeseen kaupassa tartuttua - maksasta kyllä muutoin itse tykkään, mutta en ole valmistanut, koska mies ei sitä mahtaisi syödä ja toisekseen sen kai aika helposti saa sitkeäksi jos liian kauan paistaa..?
VastaaPoistaMaksan kypsentämisessä tosiaan pitää olla tarkka. Sitkeä kengänpohja on ikävää syödä, on se sitten maksaa tai lammasta yms. :) Meilläkään ei kaikki siitä niin välitä, mutta minä vaan en välillä välitä.
PoistaValmis saarioisten maksalaatikko menee, mutta muuten jää kyllä maksat syömättä!
VastaaPoistaValmiit maksalaatikot on ihan parhautta. Tosin rusinattomana. :)
PoistaUh, maksa ei ole mieleeni ollemkaan. Maksalaatikkoa saatan vähän syödä, mutta muuten en siedä sen makua :/
VastaaPoistaRusinatonta maksalaatikkoa, kiitos. :) Maksa tosiaankin jakaa mielipiteet.
Poista