perjantai 25. toukokuuta 2018

Vastustamattoman hyvä raparperipiirakka kesän ensisadosta


Näin toukokuussa ollaan saatu nauttia kesäisestä lämmöstä jo pitkään. Ensimmäistä kertaa vuosiin raparperistani on saatu nauttia näin aikaiseen satoa. Toki asiaan vaikuttaa myös se, että siirsin raparperin etupihalle lännen puolelle. Näin se saa suoraa auringon ihanaa valoa lähes koko päivän.

https://arkipaskaruokaa.blogspot.fi/
Kesän ensimmäinen sato

Lupasin viikonlopulle sitten ensisadosta perheelle raparperipiirakkaa. Kävi vaan niin hassusti, että en muistanut ostaa oikeita aineksia (piimää, kermaviiliä yms.) perinteistä raparperipiirakkaohjettani varten. Vaniljakiisseli sentään lähti kaupasta mukaan. :)


Joten ei muuta kuin googlaamaan. Löysin monia hyvän kuuloisia reseptejä, mutta aina jäi joku vaivaamaan. Tuleeko tästä liian kuiva, ja sitten se ei maistu kenellekään. Lopulta eteeni tuli Yhteishyvässä julkaistu ohje. Se herätti kiinnostuksen. Inkivääriä pohjassa?!?! Täytyy olla hyvää! Ei muuta kuin testaamaan.


Kuinka ihana olikaan nautiskella kesän lämmöstä, kun olimme saaneet laitettua terassit kuntoon. Mies pesi ja öljysi terassit ja minä maalasin kalusteet uusiksi. Hankimme myös uuden varjon lisäämään viihtyvyyttä terassilla. Kelpasi ruokailla ja herkutella. :)


https://arkipaskaruokaa.blogspot.fi/
Kesäinen päivällinen terassilla
https://arkipaskaruokaa.blogspot.fi/
Salaattia päivälliseksi
https://arkipaskaruokaa.blogspot.fi/
Ei mennyt palan leikkuu ihan putkeen :)


Vastustamaton raparperipiirakka


Raparperisose:
300 g raparperia
1 dl sokeria
1 rkl perunajauhoja


Kuori ja pilko raparperit pieniksi paloiksi. Keitä niitä sokerin kanssa, kunnes ne pehmenevät. Itse keittelin niitä noin 10 minuuttia. Soseuta sauvasekoittimella (ei välttämätöntä) ja lisää kuumaan soseeseen perunajauhot hyvin sekoittaen.

https://arkipaskaruokaa.blogspot.fi/
Raparperipalat pehmenemässä

Taikina:
3 dl vehnäjauhoja
2 tl kanelia
0,5 tl jauhettua inkivääriä
1,5 dl sokeria
150 g voita
1 kananmuna
1 tl leivinjauhetta


Sekoita kaikki kuivat aineet (pl. leivinjauhe) sekaisin. Lisää pehmeä voi. Nypi murumaiseksi seokseksi. Ota 1/3 talteen piirakan päälle erilliseen kulhoon. Lisää isompaan taikinaan leivinjauhe ja kananmuna. Sekoita ne. Vuoraa pyörä piirakkavuoka (halkaisija 24 cm) leivinpaperilla tai voitele vuokaspraylla. Levitä taikina reunoja myöten. Kaada raparperisose päälle. Lisää murumainen seos soseen päälle tasaisesti. Paista 200 asteessa (kiertoilmalla 175 astetta) noin 25-30 minuuttia. Minä paistoin 30 minuuttia. Olisi jäänyt liian löysäksi lyhyemmällä paistoajalla. Anna jäähtyä ja siivilöi halutessasi piirakan päälle tomusokeria. Tarjoile vaniljakiisselin kanssa.


https://arkipaskaruokaa.blogspot.fi/
Piirakkapohja odottaa raparperisosetta


https://arkipaskaruokaa.blogspot.fi/
Piirakka menossa uuniin
Tämä piirakka oli nimensä mukaisesti vastustamattoman hyvää. En taida enää edes muita tehdä. Ihan vesikielellä odotan uuden sadon valmistumista. Normaalisti piirakkaa jää syötäväksi useammaksikin päiväksi, mutta tämä syötiin lähes jo päivällisen jälkeen jälkiruokana kokonaan.


Perheen arvio:
Koko perhe fanittaa ja suosittelee!!!


P.s. Tarkkasilmäisin saattaa hoksata uuniin menevässä piirakassa ja ohjeessa ristiriidan. Minkä?

15 kommenttia:

  1. Pitääkin muistaa pyytää raparperia taas äidiltä :)

    VastaaPoista
  2. Voi hitsi, kun näyttää hyvältä! Täytyykin katsoa, onko omat raparperit jo valmiita!

    VastaaPoista
  3. Onpa jännä ohje, itsekin tehnyt aina sillä "perinteisellä" kaavalla, mutta nyt ehkä voisi kokeilla tätä! Mökille juuri lähdössä, siellä odottanee jo raparperit kerääjää!

    VastaaPoista
  4. Raparperi on alkukesän herkkua! Piirakka näyttää herkulliselta. Tätä pitää kokeilla. Kiitos!
    Aurinkoista viikonloppua!

    VastaaPoista
  5. Kuulostaa niin herkulliselle että pakko heti testata kun pääsen suomeen ja mökille ensi viikonloppuna!

    VastaaPoista
  6. Herkullisen näköinen ja täytyypä kehitellä tästä sellainen versio, mitä tälläinen moniallergikkokin voisi vääntää :) Raparperit ovat kyllä herkkua!

    Mira | http://fashionpoetry.eu/

    VastaaPoista
  7. Potääkin kesällä ehdottomasti leipoa raparperipiirakks mikäli vaan saa raparperiä joltain hankittua!

    VastaaPoista
  8. Hei pitääkin tehdä taas pitkästä aikaa raparperipiirakkaa! Tämä näyttää kyllä hyvälle ja en ois itse keksinyt tuollatavalla soseuttaa täytettä :)

    VastaaPoista
  9. Kuulostaa herkulta, täytyykin käydä hakemassa äidiltä raparperia :)

    VastaaPoista
  10. Tällaista lukiessa sitä alkaa haaveilla omasta pihasta ja oman pihan raparpereista. Onneksi mummin pihalta voi hakea hätäapua ja pyöräyttää piirakan. :)

    VastaaPoista
  11. Kuvat olisi paremmin katsottavissa jos olisivat isoja:) Mutta ehdottomasti haluan kokeilla tätä piirakan tekoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jasu palautteesta. Mulle nämä kuvat ovat vaikein osa. Samaa olen miettinyt itsekin. Päädyin pieniin, että ne ei latautuisi liian kauan. Isommat ois kivat. Olen pyöritellyt eri vaihtoehtoja. Katsotaan mitä tapahtuu. 😊

      Poista
  12. Meilläkin kasvaa pihassa raparpereja. Olen tehnyt eri versioita raparperipiirakasta, mutta antamasi ohje kuulostaa myös hyvältä. 😊 Hieman erilainen, kun raparperit pitää keittää.

    VastaaPoista
  13. Tällaisella reseptillä en olekaan raparperipiirakkaa tehnyt. Täytyykin testaa tämä. Me ollaan jo tehty 3 raparperipiirakkaa tälle kesälle. 😋 Herkku jota koko talvi odotettu.

    VastaaPoista
  14. Oi! Näyttää hyvältä! Raparperit on nyt ilmeisen kovassa huudossa !

    VastaaPoista

Kiitos, kun olet yhteydessä minuun!