perjantai 22. kesäkuuta 2018

Kesän parhaita välipaloja on kiisselit - raparperikiisseli perinteinen herkku lapsuudesta

Tänä kesänä raparperi on puskenut satoa jopa liialliseksi asti. En vielä tätä kesän alkusatoa raaski pakastaa, vaan haluan nauttia tuoreena. Näin ollen meillä on tehty raparperipiirakkaa ja -kiisseliä urakalla. Jos haluat testata helppoa ja vähän erilaista raparperipiirakkaa, lue ohje täältä. :)


https://arkipaskaruokaa.blogspot.com/
Raparperikiisseli
Kuinka moni teistä on rehellisesti sanottuna syönyt raparperikiisseliä sitten lapsuuden? En ainakaan minä. Aiempina kesinä raparperini ei ole tuottanut satoa kovinkaan paljon. Toki asiaan vaikuttaa lämpimän kevään ja kesän lisäksi vielä kasvupaikan vaihdos. Siirsin sen viime kesänä aurinkoisemmalle paikalle. Sen verran piti googlailla, että tehdäänkö raparperikiisseli samalla tavalla kuin vaikkapa mansikkakiisseli. :) Kyllähän se oli sama perusohje, mikä jo koulun kotitaloustunnilla opetettiin. Itse olen vaan alkanut vuosien varrella lisäämään vaniljasokeria kiisselin joukkoon. Meillä ainakin lapset tykkää.
https://arkipaskaruokaa.blogspot.com/
Kesän satoa raparperista

Raparperikiisseli:
1 l raparperipaloja
1,5 l vettä
1,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria

Suurus:
3 rkl perunajauhoja
1 dl vettä

Laita vesi kiehumaan kattilaan. Jos sinulla on vedenkeitin, keitä vesi siinä valmiiksi. Itse säästän sillä tavalla sekä aikaa että energiaa. Kuori ja paloittele raparperin varret. Raparperistahan on "pakko" kuoria vain ne kaikista paksuimmat varret. Itse kuorin kaikki... Laita palat veteen, lisää sokerit ja keitä ne pehmeäksi. Tykkään keittää ne kunnolla, jopa ihan soseeksi asti. Näin meillä ei lapset kakistele. (Tämä on siis kokemusta raparperipiirakasta. Raparperikiisseliä eivät ole syöneet ennen, ehkä.) Sekoita erillisessä astiassa perunajauhot ja kylmä vesi. Kaada ne ohuena norona kiisselin joukkoon. Hämmennä kiisseliä koko ajan. Kiehauta vielä sekoitellen kiisseliä. Jäähdytä ja tarjoile vaniljakiisselin tai maidon kera.
https://arkipaskaruokaa.blogspot.com/
Kiisselipohja syntymässä
Tuo sama kiisseliohje käy myös marjoille. Samalla ohjeella teen kiisselin mustikoista ja mansikoista. Meillä muuten lapset alkoi tykätä mustikka- ja mansikkakiisselistä siinä vaiheessa, kun aloin soseuttaa ne. Jostain syystä eivät tykänneet marjojen suutuntumasta kiisselissä, vaikka puuron joukossa ja tuoreena syövät marjat sellaisenaan.


P.s. Kuka keksisi keinon muuttaa raparperin äklöä väriä? Joskus se yököttää jopa itseä. :D

4 kommenttia:

 1. Meillä tehtiin aina lapsuudessa raparperi-mansikkakiisseliä - ja sitä olen itsekin viime kesänä tehnyt :)

  VastaaPoista
 2. Oi, raparperikiisselistä tulee lapsuuden muistot. Pitäkin tehdä jotain lopuista pakstimesta löytyvistä raparpereistä. LK

  VastaaPoista
 3. Enpä olekaan syönyt pitkään aikaan raparperikiisseliä. Täytyypä kokeilla :)

  VastaaPoista
 4. Voi raparperisoppa on hyvää! Isä tekee aina alkukesästä kun käyn kotona :)

  VastaaPoista

Kiitos, kun olet yhteydessä minuun!