lauantai 7. heinäkuuta 2018

Taas leivotaan: Helppo maidoton ja munaton piirakkapohja

Kun lapseni olivat pienempiä, molemmat heistä olivat allergisia maidolle ja kananmunalle usean vuoden ajan. Haasteellinen kombo leipurille. Tuolloin kehittelin piirakkataikinan, joka on jäänyt edelleen käyttöön, koska on niin helppo ja hyvänmakuinen. Aloituksesta siihen, että piirakka menee uuniin, menee noin 15 minuuttia, jos ei tarvitse pilkkoa marjoja tai hedelmiä. Tällä kertaa käytin täytteenä mansikoita, mustikoita ja mustaherukoita. Nykyään teen piirakan tavallisella jogurtilla ja tavallisella juoksevalla margariinilla, mutta silloin aikoinaan käytin kaurajogurttia ja kasvirasvavalmistetta.

Tästä ohjeesta tulee pellillinen piirakkaa. Jos haluat tehdä piirakan piirakkavuokaan, käytä aineita vain kolmasosa.

3dl juoksevaa margariinia/ kasvirasvavalmistetta
3dl sokeria (osa voi olla tummaa ruokokidesokeria, antaa kivasti makua)
2-3 tl vaniljasokeria
3dl maustamatonta (kaura/soija) jogurttia
6dl vehnäjauhoja
3tl leivinjauhetta
1 1/2l marjoja, raparperinpaloja, omenanpaljoa tms.
pinnalle sokeria, raparperin ja omenan kanssa fariinisokeri tai muu tumma sokeri sopii erinomaisesti

Vaahdota margariini, sokeri ja vaniljasokeri kevyesti. Käsivatkain riittää. 
Lisää jogurtti ja sekoita.
Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään.
Lisää taikinaan.
Kaada 2/3 taikinasta leivinpaperilla vuoratulle pellille.
Lisää marjat, raparperit, omenat tms. tasaisesti taikinan päälle.
Nostele loppu taikina lusikalla nokareiksi täytteen päälle.
Ripottele pinnalle sokeria.

Paista 200°C 45 minuuttia. Pyöreä pienempi piirakka kypsyy puolessa tunnissa.

5 kommenttia:

  1. Kuulostaa ja näyttää hyvälle :)

    VastaaPoista
  2. Unohtui mainita, että kaveriksi sitten vaniljakastiketta tai vanijajäätelöä 😋.

    VastaaPoista
  3. Tosi helpon oloinen ohje! Kaura/soijajugurttia en taikinassa olekaan kokeillut, täytyy ottaa testiin :) omenasose muuten toimii myös hyvin! :)

    VastaaPoista
  4. Minullekin kasvijogurtin käyttäminen on uusi tuttavuus! Tämäpä voisi päästä testiin muutaman viikon päästä synttäreille :)

    VastaaPoista
  5. Kiitos herkullisen reseptin jakamisesta. Kesällä tulee leivottu juurikin raparperipiirakkaa melkein viikottain. Itse olen lisännyt siihen vain mansikkaa mutta täytyy kokeilla myös tätä sinun versiota!

    VastaaPoista

Kiitos, kun olet yhteydessä minuun!