tiistai 24. heinäkuuta 2018

Tee se itse -pyykkietikka kokeilussa

Paljon liikkuvassa perheessä vaatteita tulee pestäväksi, ja hyvin usein niissä on mieto tai "hieman" tymäkämpi hienhaju. Monesti ne hajut eivät lähde vaatteista pesemälläkään pois, ja en haluaisi käyttää kovin kemiallisia aineita pyykkinesteen lisäksi.

Jokin aika sitten huomasin jossain Facebookin-keskusteluryhmässä käytävän keskustelua pyykkietikasta. Googlailin asiaa silloin, mutta asia jäi unholaan. Pelkäsin lisäksi puhtaaseen pyykkiin jäävän etikan tympeän hajun.

https://arkipaskaruokaa.blogspot.com/
The Chefin ulkomailta tuodut olutpullot uusiokäytössä
Nyt lomalla muistin asian, ja sitähän pitä päästä tekemään heti. Onneksi kotona oli ennestään väkiviinaetikkaa pullollinen. Suurimman ongelman aiheutti eteerinen öljy. Halusinhan pyykkiin jonkun kivan tuoksun. Onneksi pukki on tuonut useina jouluina tuoksuöljyjä käytettäväksi saunottaessa. Sieltä löytyi kivan raikas koivumetsän tuoksuinen eteerinen öljy. Ensimmäinen satsi sai siis tuoksua suomalaiselle perinnemetsälle. :)

Pyykkietikan valmistus on äärettömän helppoa. Isoimman haasteen koin etikkaa pullotettaessa. Minulla ei ole rattia, joten juomapullon korkki sai kunnian olla suppilo.

https://arkipaskaruokaa.blogspot.com/
Pyykkietikan pullotus

DIY-pyykkietikka
5 dl väkiviinaetikkaa
1,5 dl vettä
15-20 tippaa eteeristä öljyä

Pyykkietikkaa annostellaan 0,5 dl pyykkikoneen huuhteluainesäiliöön. Koska tässä ohjeessa etikkaa on laimennettu vedellä, ei etikan haju ole niin suuri.
Vinkki! Jos likaisessa pyykissä on tunkkainen haju, liota pyykkiä ennen pesua. Annostele 5-10 desiin vettä 1 dl pyykkietikkaa. Anna liota puolisen tuntia.

Oletko sinä tehnyt itse pyykkietikkaa? Itse olen tätä nyt ehtinyt testata parin koneellisen verran. Etikan hajua en ole huomannut. (Onneksi!) Pyykki tuoksuu (ehkä) raikkaammalle? Ei ainakaan hielle. Huoh!

10 kommenttia:

 1. En ole itse tehnyt pyykkietikkaa, mutta käytän kyllä jatkuvasti ostettua sellaista enkä tulisi enää toimeen ilman sitä. Paitsi että etikka raikastaa pyykin, se myös pitää pesukoneen puhtaana;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota en muuten hoksannutkaan, että vaikuttaa koneen puhtauteen! Kahvinkeitintä tulee putsattua juurikin etikalla. Kiitti hoksautuksesta. :)

   Poista
 2. Pyykkietikka on mulle edelleen jonkinlainen mysteeri. Sitä ehkä pitäisi testata, mutta pelkään jotenkin (tyhmästi) edelleen sitä että pyykit haisisi juurikin sille etikalle! :D

  hanna
  www.hannamariav.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo etikan haju vaatteissa oli itsellekin kokeilemisen suurin este. Siksi juuri aloitn tuollaisella vedellä laimennetulla. Etikan hajua ei ainakaan vielä ole havaittu pyykeissä. Ja huom. En kertonut tästä kokeilusta perheelle. :) The Chef tämän kokeilun varmaan jo täältä huomannut.

   Poista
 3. Minä olen käyttänyt raakaa etikkaa silloin tällöin. Etikan haju jotenkin haihtuu. Nyt pääsin testaamaan ihan oikeaakin pyykkietikkaa, kun sain testiannoksen Fiiniltä. Tykkäsin! En ole perehtynyt kunnolla etikan käyttöön, joten ihan kaikille vaatteille en ole etikkaa käyttänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lueskelin pyykkietikasta paljon. Kaikkialla kyllä kannustetiin käyttämään ihan kaikenlaisen pyykin kanssa urheiluvaatteista herkempiin tekstiileihin ja lakanoihin. Itse olen käyttänyt vasta vaatteilla, ja väitän urheiluvaatteiden olevan niiiin raikkaita. <3

   Poista
 4. Oon myös kiinnostunut hiljattain pyykkietikoista! En tiedä uskallanko lähteä sitä itse askartelemaan ensimmäisenä, mutta tässä olis kyllä aika näppärä ohje siihen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kokeilemaan! Oli niin helppoa ja pyykki (siis varsinkin urheiluvaatteet) tuoksuvat niiin hyville!!! Ja huomaa yllä Lady of the Messin kommentti: etikka pitää myös koneen puhtaampana. :)

   Poista
 5. Mulla myöskin kiinnostaa pyykkietikka, mutta haju pelottaa :D Oon joskus puhdistanut koneen pelkällä etikalla, ja se kurkkusalaattimainen haju kylppärissä oli aika etova. Haluaisin kuitenkin kyllä kokeilla... Mistähän helpoiten löytää eteerisiä öljyjä, jos haluaa jostain kivijalkaliikkeestä ostaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eteerisiä öljyjä löytää ihan isoimmista marketeista: Prisma, Citymarket, Kärkkäinen, Halpahalli, Tokmanni yms. Myös Life-myymälöissä olen näitä nähnyt. Suosittelen kokeilemaan. Pyykin joukkoon annosteltuna ei haise kurkkusalaatille vaatteet. 😊

   Poista

Kiitos, kun olet yhteydessä minuun!