tiistai 14. elokuuta 2018

Omatekoinen kebab on maistuvaa ja yllättävän helppo valmistaa


Parin vuoden ajan olen lukenut ihmisten tehneen itse kebabia. Olen hämmästellyt ja kummastellut sitä. Löysin vihdoin Mättömestarin kebabin teko-ohjeen, ja ajattelin kokeilla itse. Ostin kerran jo aineksetkin tuohon herkkuun, mutta en ollut lukenut ohjetta. :) Se on mun perisynti. Eihän mulla ollut aikaa odottaa tunteja kebabin valmistumista, kun lapset huutaa ruokaa suu auki kuin pikkulinnut! Sillä kertaa jauheliha muuntui ihan muuksi.
https://arkipaskaruokaa.blogspot.com/

https://arkipaskaruokaa.blogspot.com/
Tämä lihanvalmistusohje ei ole mikään vaikea, mutta se vaatii aikaa, tehokkaan vatkaimen tai yleiskoneen ja paistomittarin. Maustemäärät tuntuvat hurjan suurilta, mutta mietippä myös lihan määrää. Sitä on paljon. Tästä annoksesta meidän perhe söi parit pitakebabannokset ja pakkaseenkin jäi lihaa vielä odottelemaan jatkokäyttöä. Pakastin lihaa kebabviipaleina ja -kuutioina. Kuutiot ajattelin käyttää ranskalaisten kanssa vähän kuin makkaraperunat.

Kebabliha:
2 kg naudan paistijauhelihaa
50 g Aromat maustesuolaa
10 g mustaapippuria jauheena (myös rouhe toimii)
(3 tl sipulijauhetta)
3 tl paprikajauhetta
2 tl valkosipulijauhetta
2 tl oreganoa
1 tl juustokuminaa eli jeeraa
1 tl chilijauhetta
1 tl cayennepippuria
3 rkl perunajauhoja

Itse en laittanut mausteista sipulijauhetta. Alkuperäisessä ohjeessa sitä on. En tykkää käyttää sipulia jauheena vaan aina tuoreena silppuna. Päätin sitten jättää pois kokonaan, ja en kyllä mausta huomannut, että olisi tarvinnut.
https://arkipaskaruokaa.blogspot.com/
Sekoita mausteet ja perunajauho sekaisin. Vatkaa yleiskoneen tai vatkaimen taikinakoukuilla taikinaa vähintään puoli tuntia, kunnes taikinaan muodostuu sitko eli sen huokoisuus häviää. Lisää vatkauksen alkuvaiheessa mausteet sekaan. Kun taikinassa on sitko, voit lopettaa vatkauksen. Siinä voi mennä se puoli tuntia, tai tehottomammalla vatkaimella vähän kauemminkin. Minun piti vatkata perusvatkaimella lähes 40 minuuttia.
https://arkipaskaruokaa.blogspot.com/
Ota taikina pois kulhosta. Painele massasta ilmakuplat pois ja tee siitä tiivis lihakäärö folion sisään. Jos teet tuon 2 kg satsin, tee kääröstä niin suuri, että se mahtuu uuniritilälle juuri ja juuri poikittain.

Paistaminen:
Lämmitä uuni 100 asteeseen (ei kiertoilmaa!) ja käärö ritilän kera keskitasolle. Laita uuniin uunipelti ritilän alle. Ritilän päältä olevasta kebablihakääröstä valuu nesteitä. Näin saat pidettyä uunin puhtaana. Käärön tulee olla uunissa niin kauan, kunnes paistomittari näyttää lihan sisälämmöksi 80 astetta. Siihen voi mennä todella kauan. Mättömestarien sivuilla sanottiin siinä kestävän jopa 6 tuntia. Minulla siihen meni 7,5 tuntia. Käärön paksuuskin siis vaikuttaa siihen. Kun liha saavuttaa 80 asteen sisälämmön, ota uuni pois päältä ja anna käärön olla jälkilämmössä vielä puoli tuntia. Jos sinulla ei ole paistomittaria, katso paisto-ohje täältä. Tätä en ole itse testannut.

Anna käärön jäähtyä. Ota folio pois kebabin ympäriltä ja kuivaa liha talouspaperilla. Kääri liha takaisin puhtaaseen folioon ja anna sen kiinteytyä vielä jääkaapissa 12 tuntia.
https://arkipaskaruokaa.blogspot.com/
Kun liha on valmis, leikkaa juustohöylällä liha ohuiksi viipaleiksi. Nauti ranskalaisten, salaatin, pitaleivän, riisin yms. kanssa. Meillä lapset tekivät pitaleivän ja kebabin lisäksi vihersalaatin oliivilla ja fetalla. Tämä combo toimii todella hyvin! Lisukkeena nautittiin itsetekemää kebabkastiketta Mättömestarin ohjeella.
https://arkipaskaruokaa.blogspot.com/
Pakasta loppu kebabliha välittömästi, jota et syö sopiviin annoskokoihin. Se sulaa nopeasti tai voit halutessasi sulattaa sen myös paistinpannulla.

Perheen arviot:
äiti: hyvää, mutta pitää tekemistä pitää vielä treenata.
The Chef: Oikein hyvää
Poika: tosi hyvää
Tyttö: ihan hyvää

P.s. Voit käyttää paistijauhelihan lisäksi muutakin lihaa, esim. riistaa, karitsaa tai sekoittaa edellä mainittuja naudan paistijauhelihan sekaan. Meinasin itse kokeilla myös kanan jauhelihasta. Saas nähdä mitä siitä tulee. :)

4 kommenttia:

  1. Tuo oma tekemä kebu on listan kärjessä mutta vieläkään ei olla saatu aikaiseksi tehdä. Aina tulee muuta :d

    VastaaPoista
  2. Kuullostaapa herkulliselta, jaksaisikohan joskus itsekin tätä kokeilla? :D

    VastaaPoista
  3. Enpäs tiennyt että kebabia voi tehdä itse, paistoaika tuossa kyllä aika pitkä ;)

    VastaaPoista
  4. Itseltäni tällainen ei onnistuisi jo hyvien koneiden puutteiden vuoksi, mutta varmasti oli hyvää.

    VastaaPoista

Kiitos, kun olet yhteydessä minuun!