maanantai 6. elokuuta 2018

Perinteinen makkarakastike maistuu aina

Kesän ollessa loppusuoralla alkaa jo grillattavat ruuat yms. kyllästyttää. Alkaa kaipuun arkeen ja ihan peruskotiruokaan. Suunnittelin tekeväni ensin nakkikastiketta, mutta muu perhe äänesti sen päätöksen nurin. Ruoka muuttui makkarakastikkeeksi keitettyjen perunoiden kanssa. Tein lisäksi superhyvää lisuketta kesäkurpitsasta ja tytär leipoi mustikkapiirakan jälkiruuaksi.

Halusin kastikkeen, jossa on kunnon ruskeakastike pohjalla. Sellaista en ole koskaan onnistunut tekemään. Ainakaan kunnollista. Hyviä kastikepohjia on kyllä syntynyt. Lupaava resepti löytyi hakusanoilla paras nakkikastike. :) Siitä lähdin sitten kokeilemaan ja testaamaan. Muokkausta tuli esimerkiksi mausteiden määrään ja suurustusjauhon määrään. Joudun jostain syystä aina laittamaan kastiketta tehdessäni suurustetta enemmän kuin jossain ohjeessa kerrotaan, vaikka laitan nestettä ohjeen mukaan. En tiedä missä vika. Ehkä kokissa tai todennäköisesti onkin.
https://arkipaskaruokaa.blogspot.com/

Tein ruokaa ao. ohjeella kaksinkertaisen ohjeen. Saimme siitä nelihenkiselle perheelle kaksi päivällistä, ja vielä söin lasten kanssa kolme lounasta. Kolmannella lounaalla lapset alkoivat jo hiukan rykiä: "Vieläkö me tätä syödään..." Välillä syötiin perunalla, paistetulla perunalla, useammanlaisella erilaisella pastalla. Joka kerta eri ruoka. :D

Makkarakastike:
400 g lenkkiä
voita paistamiseen
1 iso sipuli
5 rkl jauhoja
5 dl vettä
lihaliemikuutio
3 rkl sinappia
1 rkl ketsuppia
3 rkl soijaa
1 dl kuohukermaa
mustaapippuria

Poista tarvittaessa lenkin kuori. Pilko ne pieniksi kuutioiksi ja silppua sipuli. Paista niihin kaunis ruskea pinta voissa. Laita makkarat lautaselle sivuun. Kuullosta voissa seuraavaksi sipulisilppu. Lisää jauhot sekaan ja ruskista jauhosipuliseosta keskilämmöllä viitisen minuuttia KOKO AJAN sekoittaen. Lisää tarvittaessa vähän voita, ettei seos pala. Lisää vesi ja lihaliemikuutio ja sekoita hyvin parin minuutin ajan. Kastike alkaa suurustua. Lisää ketsuppi, sinappi ja soija. Sekoita hyvin. Jos kastike ei vielä ole mielestäsi riittävän sakeaa, ota mittakuppi, lisää sinne pari ruokalusikallista vehnäjauhoja ja lisää kylmää vettä puoli desilitraa. Sekoita hyvin ja kaada ohuena nauhana kastikkeen sekaan. Näin saat kastikkeesta sakeamman. Lisää seuraavaksi kerma ja mustapippuria oman maun mukaan. Sekoita hyvin ja anna hautua pienellä lämmöllä tovin. Kastike sakenee vielä. Lisää makkarapalat joukkoon. Sekoittele. Anna hautua vielä 10-15 minuuttia. Maista ja mausta tarvittaessa lisää.
https://arkipaskaruokaa.blogspot.com/

Keitä lisäksi perunat tai tee muusi. Tähän sopii myös pasta tai paistinperunat, jos haluat syödä useampana päivänä tätä samaa ruokaa.

Oon niin iloinen, että kerrankin mulla onnistui kastike kunnolla! Tästä tuli tällä ohjeella superhyvää. Aion testata seuraavaksi tätä kastikepohjaa lihapullien kanssa. Uskoisin, että toimii myös niiden kanssa.

Perheen arviot:
minä: <3
The Chef: tämähän on hyvää!
poika: ihan hyvää
tyttö: hyvää! (JEEE!!!)

4 kommenttia:

  1. Oi makkarakastike ja perunat on ihan lempparia kotiruokaa! :)

    VastaaPoista
  2. Makkarakastike ja perunat on klassikoiden klassikko. Lisäksi helppo tehdä ja takuulla maistuvaa.

    VastaaPoista
  3. Makkarakastiketta tulee syötyä todella harvoin, makkara kun ei ole meillä se herkku vaikka välillä ostetaankin, jos sattuu oikeanlaista löytymään.

    VastaaPoista
  4. Makkarakastiketta tulee todella harvoin syötyä! Täytyypä joskus kokeilla.

    VastaaPoista

Kiitos, kun olet yhteydessä minuun!