torstai 30. elokuuta 2018

Turnauskioskioskissa syödään pitsaa ja mokkaruutuja - mitä muuta se vaatii ja minkä verran?

Viime viikonloppuna tyttäreni jalkapallojoukkueen vanhemmat ja pelaajat talkoili oikein urakalla. Ajax-OsPan T0607 tytöt lähtevät TyttöSiili 2018 -turnaukseen Siilinjärvelle syyskuun ehtoolla. Sitä varten talkoilimme toisen emoseuran Oulunsalon Pallon perinteikkäässä Kapteeni Cupissa. Tyttöjen yhdistelmäjoukkueen "ykkös"emoseura on kempeleläinen Ajax-Sarkkiranta. Jos sulla on 06- tai 07-syntynyt tyttö, meidän joukkueeseen voi tulla tutustumaan tai siirtyä pelaamaankin. Tytöt treenaa Kempeleessä ja Oulunsalossa (/Oulussa).
https://arkipaskaruokaa.blogspot.com/
Pidimme turnauksessa kioskia ja tytöt hoitivat onnenpyörää. Tällaisen kioskin pystyyn saaminen vaatiin vähintään yhden sitoutuneen vanhemman, joka koordinoi leipomiset, työvuorot yms. Meiltä tällainen löytyi. Me joukkueenjohtajat toimimme assistentteina. Lisäksi turnauskioskin pitäminen vaatii sitoutumista myös muilta vanhemmilta. Työvuoroja, leipomista, saapumista paikanpäälle...

No mitä me möimme kioskissa? Tietenkin grillimakkaraa, mokkaruutuja, pitsapaloja ja paljon muuta!!! Myytävien tuotteiden määriä on hirvittävän vaikea arvioida, mutta muutamia "nyrkkisääntöjä" tällaiseen on. Ihan alta löydät vielä mun luotto-ohjeen pitsapohjaan ja varsinkin tällaisen turnauspitsaan.

Mitkä olivat suosituimmat myyntituotteet?
1. Makkara
- varaa yhtä monta makkaraa kuin osallistujia arvoidaan olevan
- mitä pienemmät pelurit, sitä enemmän vanhempia mukana. Esim. 12 pelaajaa, lisäksi aikuisia 12-20
- meillä meni makkaraa noin 150 pakettia eli 600 kappaletta
2. Mokkaruudut
- mitä enemmän vanhemmat jaksaa leipoa, sen parempi. Myyvät ylivoimaisesti enitenmakeista leivonnaisista
- jos nyt alkaisin ohjeistaa, pyytäisin leipomaan makeista VAIN näitä
3. Pitsapalat
- suolaisista leipomuksista nämä ovat kans myydyimpiä. Erikoisemmat jutut tahtoivat jäädä tiskiin. Pitsaa leivottiin välillä urakalla lisää. Peruspeltipitsaa kinkku- ja kinkku-ananas-täytteillä.
- meillä oli myös yksi mikro, jolla saatiin lämmittää pitsapalat!
4. Kahvi, pillimehut ja Novellen makukivennäisvedet
https://arkipaskaruokaa.blogspot.com/
 Mitä muuta kannattaa huomioida?
- saako kioskipaikalle sähköä ja vettä? Sähkö on aika ehdoton, ja helpottaa hommia paljon. Varatkaa PALJON jatkoroikkia. Myös juokseva vesi on pop. Ei tarvitse kiikuttaa erillisiä vesisäiliöitä.
- kahvia menee paljon. Meillä oli kaksi mockamasteria ja kolme isoa pumpputermosta. Kahdella pärjää. Kahvia meni kymmenisen pakettia. Myös annospussikaakaot (oboy) olivat suosittuja. Teetä meni myös. Kaakaolle ja teelle oli vedenkeitin ja vesitermos erikseen.
- kylmäsäilytys! Yrittäkää hommata jostain jääkaappi/kylmäperäkärry/peräkärry täynnä lunta (jäähalleilta) yms. tuotteiden säilytystä varten. Myös maidot on hyvä pitää viileässä. 
- gluteenittomat tuotteet. Kysyntä on vähäistä, mutta sitä on. Ei kannata laittaa ketään vanhempaa erikseen leipomaan, vaan ostakaa valmiina.
- KAIKKI leipoo ja on työvuoroissa. Vaikka meilläkin turnaukseen lähtijöitä on lähes 30, riitti kaikille perheille leivottavaa ja työvuorot. Mukana apuna oli myös tytöt. Osa leipoi vielä täydennystäkin, kun leivottava ei silti tahtonut riittää. Jos ei halunnut leipoa, sai tuoda kaupan valmistakin. Pääasia, että jokainen teki osuutensa, ja kyllä tekikin. Aivan huippua porukkaa meillä.
- jalkapalloturnauksessa meni myös todella paljon kivennäisvesiä (varsinkin maku-Novelleja). Niiden kysyntä yllätti, ja niitä haimmekin lisää.
- hommatkaa kauppahankintoja varten yhteistyökumppani. Meillä se oli Oulunsalon Kapteenin supermarket-kauppias.
- maksupääte on ihan must-juttu tänä päivänä. Myyntiä olisi jäänyt tulematta noin 1/3 ilman sitä. Molemmilla emoseuroilla on omansa, joita joukkueet saa lainata.
- varatkaa myös paljon vaihtokassaa, ja ne mahdollisimman pieninä. Meillä oli 200 €, joista isoin osa oli kahden ja yhden euron kolikoita. Lisäksi oli 50 senttisiä ja vitosen/kympin seteleitä.
- edulliset hinnat: kahvi 1 €, makkara 1 €, leivonnainen 1,5 €, suolainen 2 €, pillimehu 1 €...
https://arkipaskaruokaa.blogspot.com/
Mehevä turnauspitsa (yksi pelti):
2 dl vettä (kuumempaa kuin kädenlämpöinen)
1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
4 rkl (oliiv)öljyä
4,5 dl vehnäjauhoja (durum-jauhoja)

Täyte:
½ purkkia basilika-tomaattikastiketta (yhdessä lasipurkissa 400 g)
1,5 pss kinkkusuikaleita
1 prk ananaspaloja
1 pss juustoraastetta

Sekoita kuivahiiva vehnäjauhojen sekaan. Laske kuuma vesi mittaan ja laita se taikina-astiaan. Sekoita vispilällä noin puolet jauhoista nesteen sekaan. Lisää suola ja sekoita lisää. Lisää loput jauhot ja öljy. Alusta käsin loppuun. Jos taikina tarttuu edelleen käsiin, lisää hyppysellinen kerrallaan jauhoja. Taikinasta pitää saada pehmeä pallo, ei saa kuitenkaan tarttua käsiin. Kohota taikinaa puoli tuntia. Itse kohotan taikinan aina joko mikrossa tai uunissa. Kumpaakaan ei siis luonnollsestikaan vielä laiteta päälle. :) Uunista laitan usein sen valon päälle. Lämpö mielestäni tehostaa kohoamista.

Levitä kohonnut taikina leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle. Voit ottaa hyppysellisiä vehnäjauhoja avuksi. Levittelen itse taikinan aina käsin pellille. Painelen, levitän, painelen, levitän. Tarvittaessa tosiaan ripaus jauhoja helpottamaan levittämistä. Kun taikina on levitetty pellille, kaada puolet tomaattikastikkeesta taikinan päälle. Levitä se tasaisesti reunoja myöten. Seuraavaksi levitä kinkkusuikaleet ja ananas. Muista ottaa ananaksesta neste pois ennen sen levittämistä täytteeksi. Laita lopuksi juustoraastetta pitsan pääle haluamasi määrä. Paista 225 (kiertoilma) tai 250 (ylä-/alalämpö) asteessa 15-20 minuuttia tai kunnes pitsa on saanut kauniin kullanruskean värin.

Teen itse yleensä aina kerralla kaksi pellillistä pitsaa. Taikinat valmistuvat samalla vaivalla. Taikinat teen kohoamaan omiin erillisiin astioihin. Kaksi pellillistä tekemällä ei pitsasuikaleitakaan ja tomaattikastiketta jää yli, vaan kaiken saa käytettyä loppuun.

Kun teen perheelle pitsaa, meillä on täytteet ihan erilaiset. Silloin laitetaan ilmakuivattua kinkkua, tuoreita herkkusieniä, aurajuustoa, pepperonimakkaraa yms. Jokaiselle vähän jotain. :)

Tyttöjen kommentit:
Tosi hyvää. Mun synttärit tulee kohta. Sun pitää antaa mun äitille tämä ohje.
Katta!!! Mä tykkään tästä. Mun äitin pitää saada tää ohje.

Sama toistui aika monta kertaa. :) Tulevan synttärisankarin äidillekin on ohje toimitettu. Myös alkuperäinen tavoite täyttyi. Kioskista tuli tuottoa TODELLA mukavasti, ja tyttöjen omavastuuosuus turnauksen kuluista tulee olemaan pieni. Ylijääneet, avaamattomat kaupasta hankitut kuivatuotteet saimme palauttaa yhteistyökauppiaalle ja avatut ja muutamat ylijääneet makkarapaketit, leivonnaiset möimme edullisella omakustanne-/könttähinnalla vanhemmille. Jotain jätimme tulevia syyskuun talkoita varten odottamaan.

Jos sulla on kysyttävää turnausten järjestämiseen liittyen, kysy ihmeessä! Mulla on PALJON kokemusta sekä jääkiekon että jalkapallon kautta. :) Mitä mieltä sinä olet tällaisista talkoista?





6 kommenttia:

  1. Kannattaa myös varata ruokaa niille, jotka eivät syö sianlihaa. Monet perheet jää ilman sapuskaa, koettu on monta kertaa. Siksi olenkin alkanut ottaa joka pikkaan meille omat eväät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuommoistapas en ole koskaan ajatellutkaan, eikä kukaan ole kyllä täällä kysellytkään erikseen. Kiitti vinkistä.

      Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Tässä oli paljon hyviä vinkkejä mm. tapahtumien järjestämiseen. Mitä pitää huomioida ja kuinka paljon ruokaa tarvitaan :)

    VastaaPoista
  4. Oon niin herkkujen perään, että tää blogikirjotus herätti mielenkiinnon heti jo pelkällä kuvalla. Eipä oo muuten tullu ajateltuu tuota ennen, että mitä kannattaa ottaa huomioon kioskihommia suunnitellessa.

    VastaaPoista
  5. Kiitos hyvistä ohjeista, voivat olla hyvinkin hyödyllisiä tässäkin perheessä joku päivä. 😊 ihan tuli vesi kielelle!

    VastaaPoista

Kiitos, kun olet yhteydessä minuun!