perjantai 21. syyskuuta 2018

Mielettömän maistuva vuokaleipä

Minua on himoittanut kauan vuokaleivät. En vaan itse oikein tykkää leipoa, joten olen pehmitellyt hommaan tyttöä. Ja hänhän ei käskystä leivo. Paitsi tänään. Hän tuli aamupäivällä kotiin kouluretkeltä. Olivat pyörillä viidentoista kilometrin päässä kotikuntamme järvellä, Mourunkijärvellä telttailemassa yli yön oman luokan kanssa. Majoittuivat puolijoukkueteltassa, valmistivat ruuat trangialla ja viettivät illan leirinuotiolla. Kotiin palasi siis onnellinen, mutta väsynyt tyttö. Minun piti keksiä sairaslomalla ollessani hänelle tekemistä. Pakotin sitten leipomaan. Hyvä äiti kerhosta päivää!

Muuten. Ennen kuin päästän sut ohjeiden pariin, muistathan mun blogin arvonnan? Arki(paska)ruokaa by Katta täytti puoli vuotta. Osallistu arvontaan kommmentoimalla täällä!
https://arkipaskaruokaa.blogspot.com/
Kun tyttö pääsi leipomaan, unohtui paha ja väsynyt mieli. Iloisesti rallatellen taikina valmistui, kohosi ja paistettiin. Meillä asuu Leipuri Hiiva! Niin maistuvaa tästä leivästä tuli. Ohje on mukailtu Kodinkuvalehden ohjeesta. HOX! Jos sinulla ei ole leivälle tarkoitettua vuokaa, voit käyttää ihan hyvin kuivakakkuvuokaa! Saat kauniin mallisen leivän. <3 Tätä on myös helppo tuunata. Voit käyttää mitä jauhoja kaapista löytyy, heittää sekaan siemeniä tai erilaisia leseitä. Päätä itse, kun katsot mitä kuivakaapista löytyy.

Työnnän pullat uunihin,
Vedän ulos valmihin
näen piipusta kun savu kohoaa.
Leipuri hiiva
se asuu kumputiellä
hän pullat kaakut leipoo siellä.
Näen piipusta kun savu kohoaa.

Mielettömän maistuva vuokaleipä:
5 dl vettä
1 pss kuivahiiva
1 dl kaurahiutaleita
1 dl sämpyläjauhoja
2 rkl siirappia
2 tl suolaa
6,5 dl venhäjauhoja
rasvaa vuoan voitelemiseen

Voitele vuoka voilla tai juoksevalla rasvalla. Mittaa kädenlämpöinen vesi kulhoon. Lisää kulhoon suola, siirappi ja kauraleseet. Sekoita puukauhalla. Lisää kuivahiiva sämpyläjauhojen sekaan. Sekoita hiiva-jauhoseos kulhoon. Sekoita. Anna kohota leivinliinan alla 30 minuuttia vedottomassa paikassa.

Lisää vehnäjauhot kohonneen taikinan sekaan vähitellen. Taikina saa jäädä löysähköksi. Kaada taikina valmiiksi voideltuun vuokaan. Vuokaan pitää jättää parin sentin kohoamisvara. Kohota vielä lisää toiset 30 minuuttia vedottomassa paikassa. Paista leipäää uunin alatasolla n. 25 minuuttia 250 asteessa. Jos paistat kiertoilmalla, laita lämmöksi 225 astetta.
https://arkipaskaruokaa.blogspot.com/
Tämä leipä sai heti suuren suosion. Tyttö teki vielä perheelle päivälliseksi makaronimössöä eli paistoi ja maustoi jauhelihan, keitti makaroonit ja heitti ne samaan kattilaan sekaisin. Hyvin maistui perusruoka uunituoreen lämpöisen kanssa! Tätä kannattaa testata ja tehdä heti viikonlopulle.

Yksimielinen perheen arvio:
LISÄÄ tätä!

5 kommenttia:

  1. Vuokaleivät on niin hyviä! <3
    Mun lemppari on ”italialainen vuokaleipä” jonka sisälle tulee reilusti makua!
    Pitäiskin leipoa leipä pitkästä aikaa.

    VastaaPoista
  2. Pitäsikin leipoa pitkästä aikaa leipää. Meillä itse leivottu menee hetkessä parempiin suihin.

    VastaaPoista
  3. Näyttääpä herkulliselta leivältä. Tää on ensimmåinen kerta, kun kuulen tällaisesta vuokaleivästä ja heti menee kyllä kokeiluun. Kiitos hyvästä reseptistä.

    VastaaPoista
  4. Onpas herkullisen näköinen leipä. En ole koskaa vielä leiponut mutta tätä voisi kokeilla.

    VastaaPoista
  5. Kuulostaa oikein hyvältä, mutta itse en oikein voi hiivaa käyttää, niin leivän syönti on tosi vähäistä.

    VastaaPoista

Kiitos, kun olet yhteydessä minuun!