perjantai 7. syyskuuta 2018

Puolukkahilloa ja lappapuuroa

Puolukoita poimin, poimin, poimin.
Puolukoita poimin äidille.
Hip hei tral-lal-laa
kohta maistaa saan.
Hip hei tral-lal-laa
piirakkaa.
(suomalainen kansanloru)
Viime päivinä puolukat on ollut pop meidän perheessä. Ostin puolukkaa viisi kiloa tutulta marjanpoimijalta. Sitä on nyt sitten pakastettu, hillottu ja keitetty lappapuuroa. Vielä himottaisi hankkia viisi kiloa lisää. Meidän perheessä menee nimittäin marjoja. Meinaa vaan tuo pakastustila loppua. Pakkasessa on jo mehua viitisentoista litraa, mustikkaa viisi kiloa, mansikoita kymmenen kiloa ja nyt tuo lähes viisi kiloa marjana.

Muuten. Ennen kuin päästän sut ohjeiden pariin, muistahan mun blogin arvonnan? Arki(paska)ruokaa by Katta täytti puoli vuotta. Osallistu arvontaan kommmentoimalla täällä!


Puolukkahillo:
1 kg puolukka (2 litraa)
1 pkt hillo-marmeladisokeria
½ dl vettä

Laita marjat isoon kattilaan. Sekaan vesi ja sokeri. Keitä seosta noin varttitunti. Jäähdytä ja säilö hyvin pestyihin ja kuumennettuihin lasipurkkeihin. Säilytä jääkaapissa.
https://arkipaskaruokaa.blogspot.com/

https://arkipaskaruokaa.blogspot.com/

Tein lapsille samalla lappapuuroa iltapalaksi ja koulun jälkeen syötäväksi. Tämä herkku maistuu meillä. Millä nimellä teillä kutsutaan lappapuuroa? Itse tiedän ainakin käytettävän vispipuuro ja ihan puolukkapuuro nimiä.

Lappapuuro puolukoista:
1 l vettä
1,5 dl mannaryynejä
1/4 tl suolaa
2 dl sokeria
5 dl puolukkaa (tuoreita tai pakkasesta)
1 tl vanilliinisokeria

Laita vesi kiehumaan. Kun vesi kiehuu, vispilöi mannaryynit veteen. Hämmentele ja anna kiehua 10 minuuttia. Jos sinulla ei ole sauvasekoitinta, murskaa vaikkapa perunanuijalla puolukat halutessasi soseeksi. Lisää sitten kokonaiset tai soseutetut puolukat puuron sekaan edelleen hämmennellen. Keitä vielä muutaman minuutin verran. Sekoittele välillä. Puuro saa kauniin punaisen värin. Jos sinulla on sauvasekoitin, etkä vielä soseuttanut marjoja, soseuta puuro nyt.

Ota pois liedeltä ja kaada tarjoiluastiaan. Anna jäähtyä kunnolla ja vatkaa pitkään saadaksesi puurosta kuohkeaa. Vatkaan itse aina noin 10 minuuttia. Tarjoile puuro kylmän maidon kanssa.
https://arkipaskaruokaa.blogspot.com/
Perheen arviot:
minä: on tämä aina niin hyvää!
Poika: on hyvää
Tyttö: Ihan parasta lappapuuroa. Milloin teet lisää?

5 kommenttia:

 1. Itse tehty puolukkapuuro on ihan tolkuttoman hyvää :)

  VastaaPoista
 2. Täytyy nyt tehdä tunnustus; multa löytyy vielä viime vuotisia puolukoita pakkasesta o.O

  VastaaPoista
 3. Itse en oikein ole puolukoiden ystävä, mutta tytöille pitäisi jotakin niistä kyllä tehdä.

  VastaaPoista
 4. Rakastan puolukoita ja teen niistä usein juuri erilaisia puuroja jne. Tää Lappapuuro on uutta mulle ja ajattelinkin kokeilla sitä. Kiitos kovasti ohjeesta.

  VastaaPoista
 5. Lappapuuro on ihan outo sana. Meillä puhutaan vispipuurosta, mutta on se vaan hyvää!

  VastaaPoista

Kiitos, kun olet yhteydessä minuun!