keskiviikko 19. syyskuuta 2018

Retroruokaa - stroganoffia maksasta

Yksi lempilihoistani on maksa. Voisin syödä sitä itse vaikka joka viikko. Muistan kuinka vaikeita aikoja elin raskausaikoina. Kuukausia ilman lempilihaa!!! Pieniä ne murheet oli silloin. :D
https://arkipaskaruokaa.blogspot.com/
Suosin maksaa raaka-aineena, koska se on edullista lihaa. Mun onneksi sitä saa myös todella usein alennettuna kaupan lihahyllyltä. Muun perheen lempiruokaa tämä ei ole, mutta mukisematta syövät, kun tarjoilen riittävän harvoin (noin kerta kuussa). Lisukkeina käytän eri maksaruuille vaihtelevasti makaroonia, tuppipottuja (keitinperuna), muusia tai riisiä.

Ja kuten omiin ruuanlaittotapoihini kuuluu, tähänkin ruokaan on upotettu kasviksia. Pyrin "piilottamaan" kaikkiin ruokiin erilaisia juureksia, kasviksia, linssejä, papuja ja tuomaan sillä lisäjatketta lihalle yms. Alkaa nimittäin olla, että meidän perheessäkään ei yhdellä 400 gramman jauhelihapaketilla pötkitä mihinkään. Kun sinne lisää vaikkapa porkkanaa tai punajuurta raasteena, linssejä muutaman desin tai purkin papuja, on ruoka jo paljon riittoisampi ja kukkarokin kiittää. Nuo ovat vielä edullisempia kuin lihan lisääminen. 

Muuten. Ennen kuin päästän sut ohjeiden pariin, muistahan mun blogin arvonnan? Arki(paska)ruokaa by Katta täytti puoli vuotta. Osallistu arvontaan kommmentoimalla täällä!
Maksa-porkkana-stroganoff:
500 g naudan maksaa (palana ostettuna edullisempaa)
500 g porkkanaa
voita paistamiseen
5 rkl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
vettä
1 tl meiramia
1 tl mustaapippuria
1-2 dl kermaa

Huuhtele maksapala ja paloittele se isohkoiksi kuutioiksi. Kuori porkkanat ja kuutioi ne. Ruskista voi pannulla ja lisää joukkoon maksapalat ja porkkanat. Ruskista ne. Lisää vehnäjauhot. Ne saavat myös ruskistua. Lisää suola, mustapippuri ja meirami. Lisää vesi joukkoon ja kiehauta keitos. Hämmentele välillä. Kastike alkaa seostua. Anna hautua kannen alla noin viitisentoista minuuttia. Jos kastike on liian löysää omaan makuusi, lisää pari ruokalusikkallista jauhoja puoleen desiin kylmää vettä. Sekoita hyvin ja kaada ohuena nauhana kastikkeen sekaan. Anna hautua taas muutama minuutti. Sen jälkeen viimeistään voit lisätä kastikkeseen kermaa. Suosittelen kerman lisäämistä, sillä se soveltuu maksalle hyvin ja pehmentää sen makua maksaan tottumattomattomallekin.
https://arkipaskaruokaa.blogspot.com/

https://arkipaskaruokaa.blogspot.com/

https://arkipaskaruokaa.blogspot.com/
Maksan kanssa lisukkeena sopii loistavasti puolukkahillo. Kurkkaapas aiemmasta blogikirjoituksestani ohje helppoon ja nopeaan puolukkahilloon. Klikkaa tästä!

Perheen arviot:
minä: tosi hyvää (yllätys!)
The Chef: ihan jees (ei kova maksafani)
Poika: sairaan hyvää! Tykkään tosi paljon maksakastikkeesta.
Tyttö: ööö, ihan hyvää (söi kiltisti)

4 kommenttia:

  1. Mulla oli jotenki sellanen uskomus että stroganoffissa on aina maustekurkkuja! Täytyypä tutustua.. Nyt täytyy kyllä myöntää että en tiedä koskisinko maksakastikkeeseen, vaikka koenkin olevani aika avarakatseinen ruuan suhteen :D

    VastaaPoista
  2. Mä tykkään myös maksasta, mutta tämäkin on raaka-aine, josta arastelen itse tehdä ruokaa :D

    VastaaPoista
  3. Itse taas en ole maksan ystävä. Hyävältä näyttää stroganoffisi :)

    VastaaPoista
  4. Maksalaatikosta ja makkarasta tykkään, mutta muista maksa- ruoista en, niin välitä. Itsekin olen viimeaikoina alkanut käyttää kasviksia vähän joka ruoassa. Lapset antaa välillä siitä kritiikkiä, mutta syövät siitä huolimatta useimmiten. Lapset ovat tottuneet kasvisruokaan koulussa. Käyvät koulua missä on tarjoillaan vain kalaa kasvisruoan lisäksi. :)

    VastaaPoista

Kiitos, kun olet yhteydessä minuun!