keskiviikko 3. lokakuuta 2018

Retroruokaa - Vaarin perunalihalaatikko

Tämä ruoka oli yksi lapsuuden lempiruokiani. Vaarini teki tätä aina mummolassa, ja häneltä sainkin tämän ohjeen jo vuosia sitten hänen vielä eläessä. Tätä tulee tehtyä varsinkin talvisin perheelle. Toki tätä on tullut muokkailtua tilanteen mukaan aina kaapista löytyvien aineiden mukaisesti, mutta peruspohja säilyy aina samanlaisena.

Tein tällä kertaa hurjan ison annoksen. Lähdin itse tiistaina työpäivän päätteeksi työmatkalle Lahteen muutamaksi päiväksi. Lahdessa järjestetään Yrittäjyyskasvatuspäivät tänä vuonna, ja ne ovat tärkeä osa omaa työtäni. Toiveena on, että lapset ja The Chef saavat tästä ruuat kahdeksi päiväksi, The Chef vielä lounaaksi ja lapset päivälliseksi vielä kolmantena päivänä. Eli ainakin seitsemän ruokaa. Jääpi tästä ehkä vielä lounasta lisääkin. Meillä vaan ei enää sama ruoka tahdo kelvata kolmantena päivänä. Seuraavan ohjeen laitan teille "vain" normaalikokoisena annoksena. Siitä meillä syödään yleensä päivällistä ja vielä lounas molemmille aikuisille seuraavalle päivälle mukaan.
https://arkipaskaruokaa.blogspot.com/
Vaarin perunalihalaatikko:
400 g jauhelihaa
6-7 kiinteää perunaa
3-4 porkkanaa tai kesäkurpitsa tai hernemaissipaprikaa yms.
iso sipuli
3-4 valkosipulin kynttä (1-2 chiliä tai chilimaustetta)
5 dl lihalientä
6 maustepippuria
jauheliha- tai liha- ja grillimaustetta
suolaa
mustaapippuria
2-3 rkl vehnäjauhoja
öljyä

Kuori perunat ja viipaloi ne. Jos käytät porkkanaa, kuori ja pilko se. Kesäkurpitsa viipaloidaan. Kuori ja silppua sipulit. Jos käytät tuoreita /kuivattuja chilejä, leikkaa kanta pois ja hienonna chili siemenineen. Lisää kuumalle pannulle öljyä, sipulit ja chili. Kuullota ne. Lisää joukkoon jauheliha. Ruskista se hyvin ja mausta makusi mukaan. Lisää joukkoon vehnäjauhot. Sekoita ne hyvin jauhelihan sekaan ja kaada vesi sekaan. Lisää 1 lihaliemikuutio. Sekoita seosta, ettei jauhot pääse paakkuntumaan. Anna kiehahtaa. Kaada seos isoon uunivuokaan. Lisää maustepippurit. Lado päälle porkkanat tai kesäkurpitsat. Voit käyttää halutessasi muitakin vihanneksia. Lado perunaviipaleita ja lisää joka kerroksen päälle suolaa. Lado kaikki perunat päällekkäin. Muista se suola! Painele perunaviipaleita alaspäin kauhalla tms., jotta näet onko nestettä riittävästi. Jos nestettä ei tule enää perunoiden päälle, lisää kiehuvaa vettä riittävästi. Kypsennä 200 asteessa 1-1,5 tuntia.
https://arkipaskaruokaa.blogspot.com/
https://arkipaskaruokaa.blogspot.com/
https://arkipaskaruokaa.blogspot.com/
https://arkipaskaruokaa.blogspot.com/
Tämä ruoka on parhaimmillaan seuraavana päivänä. Siksi teenkin tämän useimmiten edellisenä päivänä (kuten nytkin työmatkalle lähdön takia), ja kypsennän uunissa tätä tunteroisen ja jätän uunin jälkilämmölle kypsymään yöksi.

Raadin arvio:
Puhelimen välityksellä sain kuulla pojalta, että oli tosi hyvää! <3 Se ilahduttaa äitiä. Tälle syksylle on töitä ja reissuja niin paljon, että en tykkää. Onneksi on sentään ihana työ, mutta ikävöin lapsia ja The Chefiä. Hotellit eivät niin kivoja ole.

P.s. On tämä äitinä ja vaimona oleminen hankalaa. Sitä haluaa olla läsnäoleva äiti ja kodinhengetär (kaikkialla) miehelle ;), mutta ruuhkavuodet ja antoisa, haastava työ ottaa veronsa. Onneksi tämän kaiken ei pitäisi kestää kauan. En tiedä mikä siinä on, että sitä pitää kokea huonoa omaatuntoa näistä. Tiedän The Chefin olevan onnellinen ja ylpeä siitä mitä saan tehdä ja teen, ja hän tukee mua. SILTI! On tämä naisena olo hankalaa. Tällainen avautuminen hotellihuoneen sängyllä tänään.

6 kommenttia:

  1. Ruoanteko välivaiheet näyttää niin syötävän hyviltä että! Ihana avautuminen tuossa lopussa :D

    http://jasukuvaa.blogspot.com/

    VastaaPoista
  2. Mä niin tykkään tästä sun blogista ja näistä ihanista herkuista. <3

    Just mietin, että mitähän sitä laittais ruuaks ni tähän silmien eteen vastaus pompsahti. Perunalihalaatikkoa! Kiitos ;)

    VastaaPoista
  3. Oih. Enpä ole pitkään aikaan syönyt kunnollista perunalaatikkoa <3

    VastaaPoista
  4. Tätä sama retroruokaa teki aikoinaan myös äitini. Täytyypä joskus kokeilla tätä!

    VastaaPoista
  5. Tehtiin tätä ja rahkapannaria. Lapsille maistui!

    VastaaPoista

Kiitos, kun olet yhteydessä minuun!