perjantai 26. lokakuuta 2018

Yhden pannun juustoinen porokeitto

Löysin pakkasta siivotessa vielä yhden poronkäristysliha-annoksen. Olen tänne blogiin aiemminkin kokkaillut poronlihasta. Postauksen voit lukea tästä.  On muuten hauska huomata, miten oman blogin ulkoasu on muuttunut ihan jo reilussa puolessa vuodessa. :)

Jotenkin oli sellainen tunne, että perinteinen käristys ei maistu, vaan lihasta on saatava jotain muuta. Päädyin tekemään siitä keittoa. Olen joskus syönyt Lapin ukon keittoa ja siitä se ajatus lähti alkaa tuunailemaan omaa porokeittoa. Tähänhän keittoon sopiii poron lisäksi myös ihan hirvenkäristyslihakin kaupan pakastealtaasta. Oma poronliha on suoraan lappilaiselta poromieheltä saatua.
https://arkipaskaruokaa.blogspot.com/
Juustoinen porokeitto:
400 g poron- tai hirvenlihaa
250 g keittojuureksia
8 perunaa
iso sipuli
200 g Koskenlaskija-sulatejuustoa (kylmäsavuporo)
1 dl kuohukermaa
lihaliemikuutio
suolaa
mustaapippuria
voita
vettä

Ota liha ja keittojuurekset sulamaan tuntia ennen. Kuori ja kuutioi perunat ja sipuli keittoon sopiviksi paloiksi. Sipuli voi jäädä isohkoiksi lohkoiksi. Laita voi sulamaan kattilaan. Kun kattila on kunnolla kuuma, laita poronliha sekaan. Ruskista ne ja mausta pippurilla ja suolalla. Laita sipulit joukkoon ja ruskistele niitä hieman, että ne pehmenevät. Seuraavaksi lisää keittojuurekset ja kuullota niitä. Esilämmitä halutessasi vesi vedenkeittimellä. Seuraavaksi lisää perunalohkot ja (esilämmitetty) vesi. Kun keitto kiehuu, lisää sulatejuusto paloiksi pienittynä ja lihaliemikuutio. Keittele hiljalleen 15-20 minuuttia, jotta perunat kypsyvät. Lisää kerma ja keitä vielä hetkinen. Lisää vettä tarvittaessa, jos keitto tuntuu liian paksulta. Itse tykkään, että tämä keitto saa olla täyteläisen paksu. Ei kuitenkaan kastike. :) Sekoittele huolella, että sulatejuusto sulaa. 
https://arkipaskaruokaa.blogspot.com/
Keitto sai suuren suosion perheen parissa. Poika kehui keittoa maasta taivaisiin. Keitto oli leivän kanssa tarjoiltuna sen verran ytyä tavaraa, että jaksoivat lapsetkin treenata hyvin. Monesti keitot eivät riitä pitämään nälkää yksinään.

Se mitä arvostan tässä keitossa myös on tämä yhden pannun periaate. Ruoka valmistuu nopeasti ja ylimääräistä tiskiä ei synny! Näitä ruokia pitää kehitellä lisääkin.

Perheen arviot:
minä: Ihanan täyteläinen maku ja koostumus!
The Chef: Hyvää
Poika: Ihan parasta!
Tyttö: On kyllä hyvää!

4 kommenttia:

  1. Kuulostaa hyvältä! Mä en ole varmaan koskaan kokannut poroa, mutta on se vaan herkkua silloin kun pääsee syömään jonkun muun kokkaamaa :)

    VastaaPoista
  2. En oo oikeen poron ystävä, tai niin lihan, mutta näyttää herkulliselta 😊

    VastaaPoista
  3. Tykkään erilaisista keitoista, tämäkin varmasti maistuisi! 😊

    VastaaPoista
  4. Keitot on ihania!�� Mä en itse hirmuisesti lihasta piittaa (vaikken ihan 100% kasvissyöjäkään ole), mutta näyttää herkulliselta!

    VastaaPoista

Kiitos, kun olet yhteydessä minuun!