lauantai 11. toukokuuta 2019

Pojan munkit - seiskaluokkalainen leipoo

Poikahan on innostunut kotitaloudesta. Vappua edetävällä viikolla hän tuli kotiin koulusta ja ilmoitti tehneensä munkkeja koulussa. Samalla vauhdilla hän ilmoitti, että minä eli hänen äitinsä en osaa tehdä munkkeja. Siinä poika kyllä oli ihan oikeassa. Reippaana poikana, poju lähetti Wilman kautta viestiä köksänopelle, ystävälleni Tiinalle. Poju pyysi Tiinaa lähettämään äidille munkkien ohjeen varustettuna viestillä: "Koska äiti ei osaa." Hieman noloa. Ei siinä mitään. Kohta Tiinalta tuli kuittaus, että äiti tulee saamaan ohjeen. Kuvallinen ohje kilkahtikin seuraavana päivänä Whatsappiin.
https://arkipaskaruokaa.blogspot.com/
Munkkientekopäivänä eli vappuaamuna poika oli kirjaimellisesti kädet taikinassa ja opasti minulle paistopisteen valmistamisesta lähtien kaikki "perusasiat, äiti jotka kaikkien kuuluu tietää". No nyt minäkin sain tietää. Pojan opastusinto oli hellyttävää 💗 Munkeista tuli erinomaisia.
https://arkipaskaruokaa.blogspot.com/
Pojan munkit
2,5 dl vettä
25 g hiivaa
½ tl suolaa
2 tl kardemummaa
1 muna
½ dl sokeria
noin 7 dl jauhoja
50 g voita

Kypsentämiseen:
munkkirasvaa (tai rypsiöljyä tai kookosrasvaa yhdessä)
Sekoita hiiva, suola, kardemumma, muna ja sokeri kädenlämpöiseen veteen. Lisää jauhot taikinaan vähitellen ja alusta tasaiseksi. LIsää huoneenlämpöinen voi alustamisen loppuvaiheessa. Leivo kohonnut taikina pyöreiksi munkeiksi ja kohota ne. Pyörittele niistä ao. kuvien mukaan donitseja.
https://arkipaskaruokaa.blogspot.com/
https://arkipaskaruokaa.blogspot.com/
https://arkipaskaruokaa.blogspot.com/
Uppopaistaminen:
Kuumenna rasva kattilassa. Kokeile rasvan kuumuutta taikinapalalla. Rasva on tarpeeksi kuumaa (180 astetta), kun taikinapala ei painu pohjaan ja ruskistuu noin minuutissa. Pane 3-4 munkkia,riippuen kattilan koosta, reikäkauhalla kuumaan rasvaan. Käännä kullanruskeat munkit parin minuutin päästä. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan. Sokeroi lämpimät munkit paistamisen jälkeen pyörittelemällä ne sokerissa lautasella.
https://arkipaskaruokaa.blogspot.com/
Muistathan, että paistorasvaa ei saa kaataa viemäriin. Pojan opelta saadussa ohjeessa käsketään siivilöimään rasva jäähtyneenä ja säilyttämään se suljetussa astiassa jatkokäyttöä varten. Itse purkitin tiiviiseen astiaan (esim. maitopurkki) jäähtyneen rasvan, teippasin purkin kiinni ja vein sekajätteen joukkoon.

P.s. Jatkossakin taidan antaa pojan tehdä munkit. Tämä sujui häneltä niin paljon paremmin kuin minulla sujuisi. Olen mielelläni paistomestari hänen häärätessä leipurimestarina. 💗

4 kommenttia:

 1. Ihana poika kun tekee munkkeja! Tulikohan hän meillekin tekemään niitä :) En ole itse koskaan tehnyt munkkeja kun vierastan rasvankeittämistä mutta pitäisi varmaan kokeilla.

  VastaaPoista
 2. Nuorena teimme talkoilla munkkeja isompiin juhliin kesämökillä. Nyttemmin joskus vappuna, mutta tuo öljyssä paistaminen on sen verran sotkuista, että kotona useimmiten jää tekemättä

  VastaaPoista
 3. Mahtavaa, kun nuoret innostuu köksästä! Muistan itsekin kokkailleeni vaikka mitä omasta köksän kirjasta :)

  VastaaPoista
 4. Itsetehdyt ja vastapaistetut munkit on kyllä niin hyviä :)

  VastaaPoista

Kiitos, kun olet yhteydessä minuun!