maanantai 13. toukokuuta 2019

Syödäänkö teillä puuroja?

Syödäänkö teidän perheessä puuroja päivällisiksi? Meillä on puuropäivä lähes aina, kun minä olen etänä töissä. Silloin aikaa haudutella niitä rauhassa kerroskattilassa. Näihin "päivällis"puuroihin lasketaan meidän perheessä riisipuuro ja ohrapuuro. Tosin meillä tehdään myös vispipuuroja aika paljon eri marjoista ilta- ja välipaloiksi. Lasten suosikki on mansikkavispipuuro.
https://arkipaskaruokaa.blogspot.com/
Puurot on meillä muutenkin suuressa suosiossa. Pojan kommentti esim. tänään koulusta tullessaan oli "Voi juma!", kun kuuli ruuan. Vissiin vähän hyvää! Ipanat ovat nyt 12- ja 14-vuotiaat. Kiinteiden syömisen aloitettuaan, ovat popsineet siitä alkaen aina aamupuuron. Tällä hetkellä lasten suosikkiaamupalapuuro on Myllyn Parhaan Karu (kaura-ruis). Se on samettisen pehmeää jopa mikrossa valmistettuna.
https://arkipaskaruokaa.blogspot.com/
https://arkipaskaruokaa.blogspot.com/
https://arkipaskaruokaa.blogspot.com/
https://arkipaskaruokaa.blogspot.com/
Yleensä ottaen riisipuuro on mun herkku lapsuudesta. Mun jo edesmennyt rakas vaari teki tätä aina. Itse en ole (edelleenkään) kahden vuosikymmenen harjoituksella saa tästä yhtä hyvää. Vaarilla oli oma tatsi tähän. Ihan sama kuin ohukaisissakin. Kukaan ei tehnyt yhtä rapeita ja kullankeltaisia ohukaisia. 💗

Riisi- tai ohrapuuro
1 l punaista maitoa
1,5 dl puuroriisiä tai ohrasuurimoita
1 tl suolaa
50 g voita

Kuumenna maito kiehuvaksi. Lisää suurimot ja hämmennä. Jos valmistat puuron tavallisessa kattilassa, käytä teflonkattilaa. Muista silloinkin hämmentää säännöllisesti, ja laske lieden lämpötila matalaksi. Näin saat puurosta pehmeän makuisen, kun se hautuu hiljalleen kypsäksi ja hämmentämällä estät pohjaan palamisen. Jos taas teet puuron kerroskattilassa, kiehuta ensin kerroskattilan alaosassa vesi kiehuvaksi. Välikattilaan lisäät maidon. Kun se on kuumaa, lisää suurimot. Pienennä taas lieden lämpöä ja muista hämmennellä puuroa hiukan. Minä annan puuron yleensä hautua 2-3 tuntia. Lopuksi lisäät suolan ja voin. Nauti kanelisokerin, voisilmän tai kiisselin kera. Mistä itse tykkää eniten?

Riisi- tai ohrapuurosta teen yleensä kerroskattilassa tupla-annoksen. Näin tätä jää vielä iltapalalle tai nautittavaksi seuraavana päivänä koulun jälkeen.

Mansikkavispipuuro:
1 l vettä
5 dl mansikoita
1,5 dl mannaryynejä
0,5-1 dl sokeria

Lisää vesi ja mansikat kattilaan. Voit halutessasi käyttää muitakin marjoja. Käyttäessäsi puolukkaa, survo ne ennen veden lisäystä. Jos haluat puolukkaa käyttäessäsi tasavärisen puuron, siivilöi liemestä puolukan "roskat" pois. Kiehuta vettä ja marjoja 5-10 minuuttia. Tarvitset pidemmän ajan esim. puolukkaa käyttäessäsi (kovakuorinen marja). Kun olet keitellyt mansikoita tovin, soseuta halutessasi marjat veteen. Teen tämän tässä vaiheessa vasta, koska käytän pakastemarjaa. Ne sulavat soseutuskelpoiseksi kiehuvassa vedessä. Lisää mannaryynit mansikkaliemeen voimakkaasti sekoittaen, ettei mannaryynit paakkuunnu. Lisää oman makusi mukaan sokeria. Anna kiehahtaa vielä tovi. Jäähdytä huolella ja vatkaa sen jälkeen huolella.
https://arkipaskaruokaa.blogspot.com/
Mikropuuro (1 annos):
1 dl hiutaleita
2 dl vettä
ripaus suolaa

Valmista mikrossa 2,5 minuutin (tai muuta oman mikron tehon mukaan aikaa) ajan. Seuraa puuron kypsymistä, jotta se ei kuohahda yli.

Tällä ohjeella meillä lapset kouluaamuina valmistavat puuron itsekin, jos lähtevät myöhemmin kouluun kuin me The Chefin kanssa töihin.

Mitä puuroja teillä syödään vai syödäänkö lainkaan?

4 kommenttia:

 1. Meillä syödään usein puuroa ja yleensä teen aina perinteistä kaura- tai riisipuuroa. Toi mansikkapuuro houkuttelee kovasti, joten teen sitä ehdottomasti seuraavaks ��. Kiitti näistä ihanista vinkeistä. Tykkään kovasti blogistasi :).

  VastaaPoista
 2. Mie olen tottunut että puurot on aamu- ilta- tai välipaloja. Kaapissa on yleensä kaura- tai neljän viljan hiutaleita. Ja puuro maustetaan voisilmällä ja kaakaojauheella 😁 vispipuuroja pitäisi kokeilla tehdä lapsille! 😍 Otan tästä reseptit talteen 👌🏻

  VastaaPoista
 3. Todella harvakseltaan, pitäisi ehdottomasti useammin tehdä :)

  VastaaPoista
 4. Moikka, syödään ainakin riisipuuroa ja joskus harvoin kaurapuuroa. Hyvä muistutus. Enemmänkin voisi syödä.

  VastaaPoista

Kiitos, kun olet yhteydessä minuun!