perjantai 5. heinäkuuta 2019

Makumatka toskanalaiseen ruokakulttuuriin

Olimme kesäkuussa perheen kanssa reilun viikon Italiassa, Toskanassa. Kirjoitinkin aiheeseen liittyen postauksen, kun perheestä 3/4 sairastui siellä korvatulehdukseen, tarkemmin sanottuna saivat uimarinkorvan.  Tällöin totesimme, kuinka tärkeä matkavakuutus ja Eurooppalainen sairaanhoitokortti (EHIC) on. Tsekkaa postaus tästä!

Apukokki ja minä nautimme molemmat italialaisesta ruuasta ja elämän menosta. Lämpö, maisemat ja ruoka vaan on 💓
Seuraavaksi tulee kunnon kuvakavalkadi ja katsaus italialaisen iltaruuan sisältöön. Nauti! Minulla ainakin herahtaa vesi kielelle vieläkin näitä kuvia katsellessa. Ruoka onkin ihanan ilmaston rinnalla yksi isoja syitä, miksi palaamme Italiaan kerta toisensa perään.

Ateriaa edeltää usein aperitiivit eli lasillinen kuohuviiniä tai vaikkapa kuvan mukainen Aperol Spritz.
Antipastit syödään alkuun. Antipasto tarkoittaa "ennen ateriaa". Antipastit koostuvat mm. lihaleikkeleistä, juustoista ja leivistä.
Väliruoka (primo) on se ruoka, jonka on tarkoitus viedä nälkä. Älä siis ahnehdi alkupaloja liikaa, vaikka niitä tarjoillaankin usein runsaasti. Primo on usein pastaa, keittoa tai muita alueelle tyypillisesti kuuluvia ruokia. Toskanalaisessa pastakastikkeessa on usein villisikaa, tryffeliä ja mereneläviä. Myös makkaroita käytetään pastakastikkeessa.
Pääruoka eli secondi on hyvin usein pieni annos lihaa tai kalaa. Kannattaa hoksata, että lisukkeet (contorni) tulee aina tilata erikseen. Ne on esim. kauden vihanneksia. T-luupihvi eli Bistecca alla Fiorentina on tyypillinen toskanalainen lihaherkku. Tästä pihvistä söi kaksi ihan heittämällä. Kesäkuussa kasvislisuke sisälsi paikassa kuin paikassa kausivihanneksia eli munakoisoa, kesäkurpitsaa...
Pääruoan jälkeen tulee makea jälkiruoka eli dolce. Alla mm. tiramisua, panna cottaa ja gelatoa eli suussa sulavaa pehmeää italialaista jäätelöä.
Jälkiruuan jälkeen nautitaan myös usein pieni kahvi, espresso. Lisäksi ruuansulatusta edistämään nautitaan pieni alkoholijuoma, digestiivi (digestivo). Mun "lempi"digestivo on limoncello eli sitruunalikööri. Se on "shotin" kokoinen.
Pitsat on sitten asia erikseen. Niitä löytyy ravintolan kuin ravintolan ruokalistalta. Alla on minun suosikkini. Se sisältää artisokkaa, sieniä, oliiveja ja ilmakuivattua kinkkua. Nam. Tosin ihan yksinkertainen Margharita. Se sisältää vain tomaattikastiketta ja mozzarellaa.

Kuten ehkä huomasitte, Italiassa syödään ja paljon. Ruoka on simppeliä ja tuoreista raaka-aineista valmistettua. Yhdessä monte pulcianolaisessa turistiravintolassa pitsassa oli purkkiherkkusieniä, mikä pettymys! Koskaan aiemmin emme ole tällaiseen törmänneet edes niissä eniten turisteja sisältävissä paikoissa. Samanlaista tuoreista raaka-aineista valmistettavaa ruokaa pyrin itsekin valmistaa. Tosin Suomen talvi ja arjen hektisyys pakottaa käyttämään puolivalmisteita ja pakkasvihanneksia ruuanlaiton nopeuttamiseen ja helpottamiseen. Viikonloppuisin sitten herkutellaan ja käytetään enemmän aikaa ruuan laittoon. Tämän tosin italialaiset tekevät päivittäin. Päivällinen syödään klo 20 alkaen ja siihen käytetään aikaa. Toskanassa tähän aikatauluun oli helppo sulahtaa, koska päivät olivat niin lämpimiä, että päivällä ei ruoka ihan hirveästi edes maistunut. Myös se, että lapset on jo isompia ja jaksavat valvoa, auttaa asiaa.

Eivät ne lapset silti niin isoja ole, etteikö lastentaudit haittaisi. Vaikka ne korvatulehdukset estivätkin lähes koko lomalta uimisen ja varsinkin hyppimisen ja sukeltamisen. Ehtivät nuo vesipedot vettäkin kunnolla räiskyttää!
Vinkkejä. Jos aiot lähteä Toskanaan, käy ihmeessä Sienassa. Alla sen Duomo. Siena on todella kaunis kaupunki, eikä ole niin täynnä turisteja kuin vaikkapa Firenze.
Alla on kuva Anghiarin kaupungista. Anghiari oli todella positiivinen yllätys. Mielestäni yksi Toskanan piilotettuja helmiä. Saimme olla lähes tulkoon oman perheen kesken kaupungissa. Ei ollut turisteista, eikä paikallisista haittaa. Mikä oli kaikista yllättävintä, Anghiarista löytyy Michelin listattu ravintola. Se oli ruokalistan perusteella vielä todella edullinen. Me oltiin vaan kaupungissa niin hankalaan aikaan, ettemme päässeet testaamaan tätä. Vieläkin ottaa päähän. Jääpähän jotain odottamaan seuraavaa kertaa. :)
P.s. Näistä haluaisin oppia tekemään varsinkin tuon Frutti di Mare -pastan itse. Se oli aivan täydellistä. Kahdenlaisia erilaisia simpukoita, katkarapuja, mustekalaa... Sen maku piirtyi makuhermoihin loppuiäkseni.


4 kommenttia:

  1. Mieheni on asunut Italiassa ja italialainen ruoka on hänelle sydämen asia, kuten on italialaisille. Meillä syödään sen vuoksi paljon italialaisen kulttuurin herkkuja.

    VastaaPoista
  2. Italialainen ruoka on ihanaa! Pakko päästä jossain vaiheessa sinne käymään :)

    VastaaPoista
  3. Italia ja italialainen ruoka ovat lähellä sydäntäni. Olen kiertänyt Italian lähes ristiin rastiin - vain saapasosa on käymättä. Sisiliassakin viihdyin. Italialainen ruoka on huippua. Prociutto crudo con melon on meillä usein alkupalana tai pienenä lounaan kesällä. Lasagnen teen aina itse alusta loppuun - tosin lasagnelevyt kyllä ostan kaupasta. Pidä pastoista ja spagettiruuista valtavasti. Myös risotto on herkkuani. Nyt tuli taas matkakuume lähteä Italiaan. Ikävää, että teille iski korvatulehdus…

    VastaaPoista
  4. Herkullisen näköisiä annoksia. Toscana on mun matkalistalla ja toivottavasti itsekin pääsen sinne pian :)

    VastaaPoista

Kiitos, kun olet yhteydessä minuun!