maanantai 5. elokuuta 2019

Helpot ja maukkaat sämpylät

Kuten oon tässä kesän aikana blogiin ja instagramiin hiljalleen päivitellyt, meillä on mennyt leipää ihan hillittömästi. Äitini on kiikuttanut leipää suoraan leipomokaupoista, olen ostanut ResqClubista leipäpusseja, tytär on tehnyt vuokaleipää. Nyt piti itsekin tehdä sämpylää.

Ohjeen löysin Myllyn Parhaan sivuilta. Nämä helpot ja maukkaat sämpylät olivat nimensä mukaisesti maukkaita. Muutamia söimme päivällisellä tuoreeltaan ja loput laitoin pakkaseen sulateltavaksi sämpylä tai pari kerrallaan. Minulla on pakkasessa leipää jatkuvasti. Tällöin voin hyödyntää myös kauppojen alelaputettuja leipiä.
www.arkipaskaruokaa.fi
Yksi kysymys mulla on sulle, ennen kuin päästän sut ohjeen pariin. Miten sämpylöistä saa sellaiset kauniin kiiltävät. Yllä on mun sämpylät. Alla on kuva Myllyn Parhaan sämpylöistä. Sama ohje. Eri leipuri.
Kuva: Myllyn Paras
Helpot ja maukkaat sämpylät:

5 dl maitoa
1 ps kuivahiivaa
2 tl suolaa
1 rkl siirappia
50 voita, margariinia tai öljyä
(pellavarouhetta, kaurahiutaleita, leseitä)
n. 10 dl sämpyläjauhoja

Lämmintä maito hieman lämpimämmäksi kuin kädenlämpö. Sekoita kuivahiiva jauhojen joukkoon, ja sekoittele ne maidon sekaan. Lisää suola ja siirappi. Alusta taikinaa käsin vatkaten. Alustuksen loppupuolella lisäät pehmeä rasva tai öljy. Löysähkö taikina on hankalaa käsitellä, mutta siitä saat kuohkeimmat sämpylät.

Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi liinalla peitettynä lämpimässä paikassa. Minä laitan taikinan aina kohoamaan astian koosta riippuen mikroon tai uuniin. Tehostan lämpöä uunissa laittamalla valon päälle.

Leivo kohonnut taikina tangoiksi, ja ota siitä palasia uunipellille joko sellaisenaan tai pyörittele ne. Lisäsin vielä sämpylöiden päälle kaurahiutaleita. Anna sämpylöiden kohota uunipellillä peitettynä vielä tovi. Paista niitä 200 asteessa (kiertoilma) tai perusylä-/alalämmöllä 225 asteessa 10-15 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita.

Mikä on sun paras sämpyläohje? Olisi kiva saada se kommentteihin. Testaan mielelläni!

P.s. Kurkkaa myös Poikasen sämpylöiden ohje.

4 kommenttia:

 1. Ensin hymähdin että kuvankäsittelyllä nuin vaaleita sämpylöitä mutta sitten tajusin että omat tekeleeni ovat melko likellä samaa väriä. Omiin sämpylöihin sujautan esimerkiksi nokkosta. Ajatuksissa oli myös kokeilla laittaa taikinaan hieman chiliä

  VastaaPoista
 2. Minun sämpylät kuule näyttävät ihan samanlaisilta kuin sinun eli eivät todellakaan ole täydellisen pyöreitä. Maku on tärkein :)
  Teen usein sämpylöitä tällä Marttojen ohjeella.
  https://www.martat.fi/reseptit/sampylat/

  VastaaPoista
 3. Sämpylöissä maku on tärkeämpää kuin ulkonäkö. Teen sämpylät milloin milläkin eteen tulevalla ohjeella niistä jauhoista, joita kotona sattuu olemaan. Usein joudun laittamaan aavistuksen liikaa jauhoja, että hoitolasten on helpompi leipoa.

  VastaaPoista
 4. Tätä pitää ehdottomasti testata, vasta äskettäin pohdin nimittäin sämpylöiden tekemistä :D

  VastaaPoista

Kiitos, kun olet yhteydessä minuun!