keskiviikko 7. elokuuta 2019

Kaisan lihapullat ja tomaattikastike - ET-lehden Klassikot-resepti testissä

Meidän perhe tykkää lihapullista. Niihinkin on aina kiva saada vaihtelua. Taikinaa on helppo varioida ja lisäksi siihen voi tehdä "kylkeen" erilaisia kastikkeita.
www.arkipaskaruokaa.fi
www.arkipaskaruokaa.fi
Tästä tomaattikastikkeesta syntyy kotiin huumaava tuoksu. Tuon timjamin "tarpeellisuutta" kastikkeessa pohdin pitkään, koska minulla ei ollut sitä mausteena aiemmin. Onneksi ostin kaupasta. Antaa kastikkeelle syvyyttä ihanasti. Myös lihaliemi lisää tomaattikastikkeen mausteista makua.
www.arkipaskaruokaa.fi
Kuten jo näistä kahdesta kuvasta näkee, kastiketta vaikuttaa olevan todella runsaasti varsinkin tuossa ylemmässä kuvassa (ennen uuniin menoa). Kuitenkin vuoka on täynnä lihapullia, joten kastikkeen määrä on lopulta aika vähäinen. Minä lisään jatkossa kastikkeen määrää ehdottomasti.
www.arkipaskaruokaa.fi
Tällä kertaa vuoroon pääsi jo varmaan reilu vuosi sitten löytämäni resepti ET-lehden nettisivuilta. Lehden mukaan nämä "mausteiset lihapullat tarjotaan mehevässä tomaattikastikkeessa". Tuo lause painui mieleeni, ja lisäsin nämä koekeittiöni listalle. Tuttuun tapaan olen taas varioinut ohjetta hieman. Olen lisännyt jauhelihan määrää ja vastaavasti vähentänyt kananmunan määrää. Seuraavalla kerralla ehkä jätän koko kananmunan pois. Tomaattikastikkeeseen lisäsin yhden purkin tomaattimurskaa.

Kaisan lihapullat ja tomaattikastike:

700 g jauhelihaa
2 dl lihalientä
1 dl korppujauhoja
1 tl (savu)paprikajauhetta
mustaapippuria
1 munaa
1 tl juustokuminaa eli jeeraa
chilijauhetta maun mukaan
1-1 ½ tl suolaa

Tomaattikastike:

3 dl lihalientä
2 tlk tomaattimurskaa
3 silputtua valkosipulinkynttä
1 tl kuivattua tai 2 rkl tuoretta timjamia

Keitä puoli litraa vettä ja liota lihaliemikuutio sinne. Ota kaksi desiä lihalientä kulhoon jauhelihataikinaa varten. Loppu lihaliemi säästetää tomaattikastikkeelle. Mittaa korppujauhot lihaliemen sekaan, sekoita ne ja anna turvota 5 minuuttia. Sekoita jauheliha ja mausteet korppujauhojen sekaan. Vaivaa taikina tasaiseksi.

Sekoita tomaattikastikkeet aineet. Kaada kastike uunivuokaan. Pyörittele lihapullataikinasta pullia ja laita ne kastikkeeseen. Kypsennä pullia niiden koon mukaan uunissa 30-45 minuuttia 200-asteisessa uunissa.

Tarjoile lihapullat perunoiden tai pastan kanssa.
www.arkipaskaruokaa.fi
Nämä pullat ja kastike jää ehdottomasti meidän perheen ruokalistalle. Kastike oli maukasta ja se mehevöitti lihapullia. Koska pullat kypsennetään tomaattikastikkeen seassa, ne imevät itseensä nestettä aika paljon. Tämän takia vähensin jo alunperin yhden munan alkuperäisestä ohjeesta, ja seuraavalla kerralla taidan poistaa viimeisimmänkin. Lisäksi tulen lisäämään tomaattikastikkeen nesteen määrää entisestään. Kastikkeen määrä jäi aika vähäiseksi. Pohdin vielä myös sitä, josko seuraavalla kerralla paistaisin pullien pinnan kiinni pannulla ennen uuniin laittoa.

Tätä ruokaa on helppo varioida oman maun mukaan. Perusjauhelihan sijasta voit käyttää halutessasi kananpojanjauhelihaa, tehdä vaikkapa juurespyörylät tai soijarouheesta. Vaihtoehtoja on lukuisia. Valitse suosikkisi!

Perheen arviot:
minä: onpa hyviä. Kastiketta lisää!
The Chef: kastiketta lisää. Muuten tosi hyviä.
Poika ja tyttö: kylläpä maistuu. Onko kastiketta lisää?

P.s. Et arvaa, millainen "mämmikoura" olin kananmunien kanssa. Onnistuin tiputtamaan kaksi (kyllä kaksi) munaa lattialle. Onneksi Hertta auttoi oikein mielellään niiden siivoamisessa. 😂
www.arkipaskaruokaa.fi
www.arkipaskaruokaa.fi

4 kommenttia:

  1. Meillä tulee tehtyä lihapullia todella vähän. Pihvit jotenkin paljon helpompia olevansa...

    https://villananna.vaikuttajamedia.fi

    VastaaPoista
  2. Näyttää todella hyvälle! :) Ja toinen "mämmikoura" täällä, mut mun onni on että olen esimerkiksi kananmunille rajusti alleginen joten ne säästyvät tässä taloudessa, kun niitä ei ole :D

    VastaaPoista
  3. En olekaan pitkään aikaan lihapullia tehnyt, mutta tämän reseptin nähtyäni alkoi kummasti tehdä mieli :D

    VastaaPoista

Kiitos, kun olet yhteydessä minuun!