torstai 1. elokuuta 2019

Pakkasen tyhjennystä - kirpakoiden puolukoiden ja pehmeän pohjan liitto

Lapsilla oli alkamassa mansikoiden pakastusurakka. Lupasin heille jaettavaksi euron per pakastettu mansikkarasia. Mansikoita oli pakastettavaksi 10 kiloa. Mansikoista siis piti ottaa kara pois ja viipaloida ne kananmunaleikkurilla pakastusrasioihin. Toki vielä rasioihin piti laittaa teipit, jotta tiedämme talvella noukkia oikeita rasioita pakkasen uumenista. Molemmat tienasivat reippaina 10 euroa. Tykkäsivät hommasta, ja huomasivat, että mua auttamalla meille jäi yhteistä aikaa enemmän. Ei mene mun aika vain näihin kotihommiin.
www.arkipaskaruokaa.fi
Jotta pakkaseen saatiin tilaa, tein kolmesta jäljellä olevasta pussista puolukkapiirakkaa ja puolukkahilloa. Eipä ne paljon siellä tilaa vienyt, mutta saadaanpas vanhaa satoa uuden tieltä. Paljon muuta ei edellseltä satokaudelta jäljelläkään.

Tämän piirakan ehdoton juju on pohjaan laitettava kardemumma. Se antaa aivan mahtavan maun, ja soveltuu puolukan kanssa yhteen. Tykkään. Tämä piirakka menee meillä niin jatkoon. Alkuperäinen ohje on Valion sivuilta. Valion ohjeessa pohjaan ja täytteeseen (jos käyttää pakkasmarjoja) piti laittaa perunajauhoja. Nehän minulla oli tietenkin loppu, joten korvasin sen ihan vehnäjauholla ja täytteestä jätin kokonaan pois. Ei kyllä koostumukseen vaikuttanut lainkaan.

Puolukkapiirakka:

Pohja
75g voita
½ dl sokeria
1 kananmuna
1 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl kardemummaa
1 tl leivinjauhetta

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna ja keskenään sekoitetut kuivat aineet nopeasti sekoittaen joukkoon. Levitä taikina piirakkavuokaan.
www.arkipaskaruokaa.fi
Täyte
4 dl puolukoita
2 kananmunaa
1 prk (200 g) kermaviiliä
1 1/4 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Vatkaa munien rakenne rikki. Lisää muut ainekset joukkoon koko ajan sekoittaen. Kaada puolukat piirakkapohjan päälle. Lisää täyte. Paista uunissa 200 asteessa 40 minuutin ajan.
www.arkipaskaruokaa.fi
Perheen arviot:
minä: aivan ihanaa tuo kardemumma joukossa
The Chef: loistavaa
Poika: onpa hyvää
Tyttö: nam
isoäiti: onpas maukasta


4 kommenttia:

  1. Rakastin lapsena juuri tällaisia piirakoita. Äiti teki usein mustikoilla ja silloin tällöin täytteeksi pääsi persikkaa. Puolukkakin voisi olla hyvää! :)

    VastaaPoista
  2. Kardemummapohja kuulostaa hyvältä! Eilen tein kesäkurpitsapiirakkaa ja siinä pohjaan laitettiin basilikaa.
    Eipä ole koskaan tullut mieleen viipaloida mansikoita munaleikkurilla. Pitänee joskus kokeilla.

    VastaaPoista
  3. Oi, tuli lapsuus mieleen! Menee kokeiluun!

    VastaaPoista
  4. Oi nam, herkullinen ja helppo piirakka! :)

    VastaaPoista

Kiitos, kun olet yhteydessä minuun!