torstai 15. elokuuta 2019

ResQ Club auttaa vähentämään hävikkiä

Ruokahävikin pienentäminen ja välttäminen on mulle tärkeää. Monet ruokakaupat ovat jakaneet ruokaa erilaisiin paikkoihin, joista sitä jaetaan sitten ilmaiseksi sitä tarvitseville. Toiset taas ovat ottaneet käytöön ResQ Clubin -palvelun, jolla ainakin ravintolat ovat osaltaan vähentäneet hävikkiä.

Olen itse nyt muutaman kerran pelastanut ruokaa ResQ Clubin  puhelimelle ladattavan sovelluksen kautta. Toiminta pohjautuu sijainnin tunnistamiseen, jolloin palvelu tarjoaa sinulle pelastettavia ruokia ravintoloista ja ruokakaupoista. Itse olen tähän asti pelastanut ruokaa vain kaupoista.

Pussien sisällöt ovat olleet monipuolisia. Siellä on ollut uusia tuttavuuksia kuin vanhoja tuttujakin. On saatu myös vierasvarapullaa pakkaseen.

Mikä on sinun vinkkisi ruokahävikkiin? Itse olen tutustunut Hävikkiviikon nettisivuihin. Sieltä saa paljon uusia vinkkejä seuraamalla esim. heidän some-kanavia. Niissä ihan tavalliset ihmiset jakavat vinkkejään.

Kymmenen vinkkiä kuluttajalle ruokahävikin vähentämiseen (Lähde: Hävikkiviikko):
 1. Mieti jo ennakkoon, mitä vanhentuvia ruoka-aineita sinulla on kotona, ja suunnittele ostokset sen mukaan.
 2. Ota valokuva jääkaappisi sisällöstä ennen lähtöäsi ruokaostoksille. Näin näet kaupassa mitä tuotteita jääkaapissasi jo on, ja vältyt turhilta ostoksilta.
 3. Pakkauskoon valinnassa on oleellista se, että kaikki pakkauksessa oleva ruoka tulee käytettyä. Pakkausten ympäristövaikutukset ovat pienemmät kuin hukkaan menevän ruoan. Edullinen kilohinta ei merkitse säästöä, jos osa pakkauksesta jää lopulta käyttämättä.
 4. Muista, että parasta ennen -merkinnällä tarkoitetaan vähimmäissäilyvyysaikaa, johon saakka elintarvike ainakin säilyttää sille tyypilliset ominaisuudet. Viimeinen käyttöpäivä -merkintä sen sijaan on nimensä mukaisesti päivä, jolloin valmistaja on tarkoittanut tuotteen viimeistään käytettäväksi.
 5. Muista aistinvarainen arviointi. Katso ja nuuhki. Jos ruoka ei näytä tai tuoksu pilaantuneelta, eikä viimeinen käyttöpäivä ole mennyt, kokeile maistaa pieni pala. Uskalla luottaa aisteihisi!
 6. Jos ruokaa jäi pieni määrä, hyödynnä se osana seuraavan päivän ateriaa. Jos ruokaa jäi isompi satsi, pakasta se ja käytä myöhemmin.
 7. Kaikkein nopeimmin pilaantuvat tuoretuotteet kannattaa asetella jääkaapissa samalle hyllylle silmiesi korkeudelle, jotta ne eivät unohdu kaapin perukoille.
 8. Ota ruokaa lautasellesi nälän, älä tottumuksen mukaan.
 9. Pidä pää kylmänä kaupassa: Osta vain ne tuotteet, jotka tiedät ehtiväsi käyttää ennen niiden pilaantumista.
 10. Ruokaostoksille ei kannata mennä nälkäisenä, sillä nälkäisenä on helppo sortua tarpeettomiin heräteostoksiin.
Mä suunnittelen melkoisen tarkkaan meidän perheen tulevat ruokailut, jonka mukaan kauppalista laaditaan. Mielestäni hyvällä suunnittelulla pötkitään pitkälle. Käytän myös aistejani arvioidessa ruuan käyttökelpoisuutta. Olen myös opetellut paremmin hyödyntämään ylijääneet ruuat seuraavassa ruuassa upottamalla ne uuteen. Tällä viikolla esim. käytin edellisen ruuan kastikkeet jauhelihakastikkeen jatkeena. Ylijääneen mannapuuron voi upottaa vaikkapa Ahvenanmaan pannukakkuun tai sämpylöihin. Silti välillä jotain menee pilalle. Voi, että se harmittaa!!!
www.arkipaskaruokaa.fi
www.arkipaskaruokaa.fi
www.arkipaskaruokaa.fi
www.arkipaskaruokaa.fi
www.arkipaskaruokaa.fi
Miltäs pelastetut ruokakassit näyttää sun mielestä? Kannattiko ostaa? Meillä lapset on varsinkin ollut tosi mielissää näistä. Uppoaa heidän ajattelutapaansa, että pyritään vähentää hävikkiä, säästetään luontoa yms. Lisäksi ovat saaneet leipiin tosi kaivattua vaihtelua. Hintaa tuli 3-4 euroa per pussi. Olen ostanut näitä pusseja nyt yhteensä kolme.

6 kommenttia:

 1. Hienoa, että ruokahävikkiä pyritään pienentämään ja välttämään monin eri tavoin <3

  VastaaPoista
 2. Mulla on tää sovellus ollut jo entisessäkin puhelimessa, mutta vielä en ole saanut aikaiseksi tarjouksia hyödynnettyä. Pitääpä taas tutkailla valikoimaa :D

  VastaaPoista
 3. Hyvät vinkit. Meille nuo hävikkikassit ovat vähän huonoja kun ne sisältää paljon sellaista mitä meillä ei voida syödä. Oli kyllä kokeilussa ja koitettiin hyödyntää mutta siitä ei tullut mitään. Keskitytään siis rekoon ja lähituotteisiin, joita tässä meillä on paljon.

  https://villananna.vaikuttajamedia.fi

  VastaaPoista
 4. Tähän sovellukseen pitääkin tutustua! Tuttuja nuo ruokahävikkivinkit tuota tuoretuotteiden sijoittelua jääkaapissa lukuunottamatta. Täytyykin miettiä, onko asian suhteen parannettavaa meidän jääkaapissa.

  VastaaPoista
 5. Tuttuja vinkkejä. Sen verran vielä lisään että jos on rahkeita niin kasvattaa itse myöskin ruokaa. Ruokaan suhtautuu vielä panostavammin kun on nähnyt sen eteen vaivaa.

  Olen huomannut että leipää tuotetaan ihan liikaa, jolloin sitä myöskin menee hävikkiin. Itse ostan päiväys vanhoja leipiä sillä kanat, vuohet ja kanit pitävät saamistaan makupaloista. Leipäpuuro maittaa kanoille oikein hyvin ja tätä puuroa voi kokeilla tehdä myös itselleen.

  VastaaPoista
 6. Vau, miten mahtava keksintö tuo ResQ club! Voisin hyvinkin testata tuota. Meillä ollaan myös aika tarkkpja siitä, että ostetaan sellainen määrä ruokaa, joka menee. Ja itse kyttään aina myös päivämäärät siten että käyttöpäiviä riittää. Meillä on myös töissä mainio systeemi, jossa päivän päätteeksi saa ostaa ruokalasta yli jäämyttä ruokaa kotiin tosi halvalla. Se on sekä ruuan että kiireisen ruuhkavuosimutsin pelastus, kun saa valmista ruokaa mukaan kotiin eikä tarvitse joka ilta kokata itse.

  VastaaPoista

Kiitos, kun olet yhteydessä minuun!